Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prinosi meda u Toplici slabiji od očekivanja

rssBookmark and Share

Prokuplje 28.08.2021. Južna Srbija Info

Pčelari Prokuplja i Toplice ističu da nisu zadovoljni prinosom meda ove godine. Razlog tome što neće moći da pokriju troškove proizvodnje su vremenske prilike, koje nisu išle na ruku pčelarima.

Foto: Grad Prokuplje
Foto: Grad Prokuplje

Prolećni mraz, kišovito i vlažno vreme tokom maja i izuzetno visoke temperature u junu, najveći su razlozi što su ovogodišnji prinosi meda znatno manji od očekivanih, izjavio je dugogodišnji pčelar Dobrica Trmčić iz sela Merovac, koji se pčelarstvom bavi više od 40 godina i član je Pčelarskog društva „Pčelica“.

On smatra,  da će pčelari koji su košnice vozili na pašu, a njih je mali broj, imati prinose koji će delimično pokriti troškove proizvodnje.

Da bi se košnice pripremile za zimu pčelari bi prihranu trebalo  da obave najkasnije do 15. septembra, a zadnje tretiranje protiv bolesti varoe tokom novembra.

I pred toga što je ova godina bila loša, kao i prethodne dve, pravi pčelari  će nastaviti  da se bave pčelarstvom. Pravi, domaći med i drugi proizvodi od meda,izuzetno su traženi na domaćem i inostranom tržištu. Zbog toga bi preporučio pčelarima da, bez obzira na slabe ovogodišnje prinose, nastave da se bave ovim poslom i da obave sve što je potrebno, kako bi pčelinja društva  dočekala zimu, naglasio je Trmčić.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Toplički okrug   med   pčelarstvo   Udruženje pčelara   Udruženje Pčelica
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima