Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Teška godina za pčelare u Topličkom okrugu

rssBookmark and Share

Prokuplje 31.10.2017. Južna Srbija Info

Udruženje pčelara “Pčelica” kao i u predhodnih jedanaest, i ove godine organizovalo je prodajnu izložbu meda i pčelinjih proizvoda. Na ovoj jedinstvenoj manifestaciji, pored pčelara iz Prokuplja, prisustvovali su i predstavnici iz Leskovca koji su pčelarima ponudili svoje različite proizvode neophodne za dobru i kvalitetnu proizvodnju meda.

Teška godina za pčelare u Topličkom okrugu

Predsednik udruženja, koje ima oko 80 članova, Vukić Joksimović rekao je da je prošla godina bila loša za pčelare, a da je ova bila još teža.

- Kišovito vreme i mraz u fazama cvetanja i višemesečna suša nanele su velike štete pčelarima. Prokupački pčelari zbog toga nisu mogli da pokriju ni osnovne troškove ovogodišnje proizvodnje, izjavio je on i dodao da se u pčelinjacima pojavila bolest “američka kuga” i “varoza”.

On je prokupačkim pčelarima  preporučio da svaku sumnju na bilo kakvu bolest u pčelinjacima prijave veterinarskim stanicama ili Veterinarskom institutu u Nišu kako bi se sprečilo njihovo širenje.

- Bez obzira na mnogobrojne apele, propise i molbe samih pčelara nekontrolisano i nestručno tretiranje dovelo je do uginuća velikog broja pčela u pčelinjim društvima, izjavio je Joksimović dodavši da  tokom predstojećeg zimskog perioda treba preduzeti sve neophodne mere kako bi se sačuvali pčelinjaci.

- Pčelarstvom se bavim više od 50 godina. Bilo je loših godina, ali ova je bila najteža. Bez obzira na ovu činjenicu ljubav prema pčelarstvu je nešto što se samo poželeti može i zbog toga  ću i dalje nastaviti da se bavim ovim poslom, rekao je Božidar Vojinović i dodao da je u interesu i pčelara i voćara da međusobno sarađuju.   

Komentara: 1


#   Prokuplje   med   pčelarstvo   Vukić Joksimović   Udruženje Pčelica   izložba meda   Božidar Vojinović
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-)

    Pera, 01.11.2017.:
    A naredna će biti još gora od ove godine.
    Još par godina I neće imati vise ni pčela a kamoli meda.
    Izvrnite malo glave ka nebu,prskaju vas kao vaške !!! Ne samo da nećete imati meda nego nećete imati ni života vise!


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima