Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У прокупачком крају у току берба раних сорти шљива

rssBookmark and Share

Прокупље 05.08.2022. Јужна Србија Инфо

У прокупачком крају у току је берба раних сорти шљива ,,чачанске лепотице”, ,,чачанске ране” и руске ,,џанарике”, а већ за недељу дана почиње берба и најзаступљеније и најквалитетније сорте “стенлеј”, кажу пољопривредни стручњаци.

У прокупачком крају у току берба раних сорти шљива

Према њиховим речима род шљиве у Топлици ове године је за готово 30 одсто мањи од прошлогодишњег али је квалитет добар.

Откупна цена раних сорти је око 15 динара по килограму, док се цена откупа ,,стенлеја” још увек не зна.

Како тврде откупљивачи, цена ће ове године бити нешто мања од прошлогодишње када се за килограм шљива плаћало 40 динара.

-Све то не утиче на откупну цену која никако не иде у корист произвођачима због великог поскупљења трошкова производње, од ђубрива, горива, до хемијских препарата за заштиту, кажу пољопривредни стручњаци.

Истичу да су и елементарне непогоде попут града, али и топли дани у пролеће када је шљива била у фази формирања плода, утицали да ове године род буде мањи.

У прокупачком крају 70 одсто становништва се бави пољопривредом, нарочито  воћарством, гајењем „облачинске“ вишње и шљиве „стенлеј“.

Са тог подручја са више од 2.000 хектара се годишње откупи око 2.600 вагона шљиве сорте ,,стенлеј”, док се се род ,,чачанске лепотице”, ,,чачанске ране” и ,,чачанске родне” процењује на око 500 вагона.


#   Прокупље   шљиве   Топлички округ   берба
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима