Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У прокупачком крају берба шљива у пуном јеку, цена стенлејке 40 динара

rssBookmark and Share

Прокупље 16.08.2017. Јужна Србија Инфо

На подручју општине Прокупље на територији од 2.049 хектара берба шљива (стенлеј) у пуном је јеку.

У прокупачком крају берба шљива у пуном јеку, цена стенлејке 40 динара

Према оцени пољопривредних стручњака овогодишњи род овог, поред вишње, најзаступљенијег воћа у топличком крају, због априлских мразева  биће знатно мањи него лане.

Саветодавац за воћарство у Пољопривредно стручној служби Прокупље Магдалена Тодоровић, рекла је да је берба кренула прошле недеље, а да би према плану требала да се заврши веома брзо.

- Очекује се да овогодишњи род у односу на прошлу годину, када је убрано 11.755 тона шљиве, буде мањи од 50 до 60 одсто. Ово смањење последица је мраза који је 22. и 24.априла захватио територију прокупачке општине. Буду ли временске прилике ишле на руке воћарима очекује се да берба шљиве буде завршена  за десетак дана, изјавила је Тодоровић и додала да је потражња за овим воћем изузетно велика.

У односу на прошла, када се један килограм плаћао 12 до 15 динара, овогодишња откупна цена шљиве стенлеј износи 40, а чачанке 30 динара по килограму. Берачима се плаћа шест динара по килограму.


#   Прокупље   шљиве   Топлички округ   берба   временске прилике   откупна цена   Пољопривредна стручна служба   стенлеј
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима