Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U prokupačkom kraju berba šljiva u punom jeku, cena stenlejke 40 dinara

rssBookmark and Share

Prokuplje 16.08.2017. Južna Srbija Info

Na području opštine Prokuplje na teritoriji od 2.049 hektara berba šljiva (stenlej) u punom je jeku.

U prokupačkom kraju berba šljiva u punom jeku, cena stenlejke 40 dinara

Prema oceni poljoprivrednih stručnjaka ovogodišnji rod ovog, pored višnje, najzastupljenijeg voća u topličkom kraju, zbog aprilskih mrazeva  biće znatno manji nego lane.

Savetodavac za voćarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplje Magdalena Todorović, rekla je da je berba krenula prošle nedelje, a da bi prema planu trebala da se završi veoma brzo.

- Očekuje se da ovogodišnji rod u odnosu na prošlu godinu, kada je ubrano 11.755 tona šljive, bude manji od 50 do 60 odsto. Ovo smanjenje posledica je mraza koji je 22. i 24.aprila zahvatio teritoriju prokupačke opštine. Budu li vremenske prilike išle na ruke voćarima očekuje se da berba šljive bude završena  za desetak dana, izjavila je Todorović i dodala da je potražnja za ovim voćem izuzetno velika.

U odnosu na prošla, kada se jedan kilogram plaćao 12 do 15 dinara, ovogodišnja otkupna cena šljive stenlej iznosi 40, a čačanke 30 dinara po kilogramu. Beračima se plaća šest dinara po kilogramu.

Komentara: 0


#   Prokuplje   šljive   Toplički okrug   berba   vremenske prilike   otkupna cena   Poljoprivredna stručna služba   stenlej
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima