Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Велика штета: Бесправна сеча шума у Топлици

rssBookmark and Share

Прокупље 08.08.2019. Јужна Србија Инфо

-На подручју од 68.514 хектара, колико је под управом Шумског газдинства „Топлица“, на подручју града Прокупља, три општине Топличког округа и општине Мерошина, од почетка године до данас, бесправно је посечено 4.260 кубних метара шуме, изјавио је Стојан Бијелић из Шумског газдинства „Топлица”.

Велика штета: Бесправна сеча шума у Топлици

Према његовим речима, највећа штета шумском богатству Топлице, причињена је на делу уз административну линију са Косовом и Метохијом, на потезу између општина Куршумлија и Подујево, где је у истом периоду бесправно посечено чак 3.567 кубика дрва.

-На овом подручју се константно шума бесправно сече и не видим начин да се томе стане на пут, казао је Бијелић.

Он је објаснио да се ради о огромном шумском богатству, где на 21.186 хектара расту столетне шуме, углавном буковог и храстовог дрвета. Такође је нагласио да је то богатство смештено уз административну линију, на преко 100 километара, кроз неприступачне терене, па је тешко то контролисати.

-Шумокрадице које долазе углавном са друге стране административне линије, из општине Подујево, не боје се ни Војске Србије ни полиције које контролишу тај део. Они су јако добро опремљени, може се рећи специјализовани за крађу, како превозним средствима, тако и моторним тестерама и другом опремом, тако да се те сече изводе муњевитом брзином и тешко их је ухватити на делу, каже Бијелић.

Према његовим речима, и на подручју других општина Топличког округа, града Прокупља и општине Мерошина, ове године је било крађе шуме, па су и ту бесправно посечена 693 кубна метра дрва.

-Током оваквих бесправних сеча, шумокрадице чине не само економску, већ и еколошку штету која је непроцењива, јер се секу углавном млада стабла и без икаквог реда, подвлачи Бијелић.

Како додаје, уколико је неко лице затечено у бесправној сечи, за начињену штету до једног кубика подноси му се прекршајна, а за веће количине бесправно посечене шуме, и кривична пријава.


#   Прокупље   Куршумлија   Топлица река   кривична пријава   шуме   сеча   општина Куршумлија   административна линија
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима