Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Планинарска обука: Прокупачки планинари организују успон до Иван куле код Куршумлије

rssBookmark and Share

Прокупље 03.04.2021. Јужна Србија Инфо

У недељу 4. априла 2021. године Планинарско скијашки клуб „Топлица“ из Прокупља организује 216. планинарску акцију, успон ка Иван кули код Куршумлије на висини од 1.076 метара надморске висине.

Фото: ТООК
Фото: ТООК

Ради се о успону током кога ће бити спроведена и основна планинарска обука према Правилнику и програму Планинарског савеза Србије (ПСС) односно о практичном делу обуке за оне који је још увек нису положили, рекао је председник клуба Дарко Жарић.

Како је објаснио планом акције предвиђено је окупљање у 7 сати у центру Прокупља, одакле се аутобусима полази ка месту успона ка Иван кули.

За овај успон треба понети планинарске ципеле, ранац, рукавице, капу, камашне, штапове, кабаницу и воду и храну, поручио је Жарић вођа ове планинарске акције.

Како је истакао планинари се могу пријавити још данас, а пријаве је могуће обавити и путем вибер групе ,,Прокупачки планинари“, где се заинтересовани могу информисати и о свим осталим појединостима акције.

Током акције планинари ће обићи и историјски локалитет средњевековну Иван кулу која се налази у истоименом селу 33 км јужно од Куршумлије, на западним обронцима Радан планине. До локалитета се стиже макадамским путем до села Иван Кула, одакле се стрмом шумском стазом долази до куле.

Реч је о мањој средњовековној тврђави, која је подигнута на 1.076 метара надморске висине, на врху угашене вулканске купе. Претпоставља се да датира с краја 14. и почетка 15. века. Народно предање ово средњовековно утврђење везује за легендарног косовског јунака Косанчић Ивана.

Планинарска акција до Иван куле ће бити отказана једино ако се погоршају временски услови који би могли да угрозе безбедност планинара.


#   Прокупље   Куршумлија   планинари   Топлица река   успон   Иван кула   Планинарски клуб Топлица   скијаш
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима