Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Масовни помор рибе у Топлици, ненадокнадива штета

rssBookmark and Share

Прокупље 26.08.2019. РТС

Низводно од Куршумлије, у дужини од петнаестак километара ка Прокупљу, у реци Топлици, дошло је до масовног помора рибе.

Масовни помор рибе у Топлици, ненадокнадива штета

Топлица је готово мртва река око 15 километара низводно од Куршумлије. Река је црне боје, мртве рибе се могу видети по површини, а шири се и јак непријатан мирис.

"Ово је некад била здрава и чиста река, где нисте могли да пређете босим ногама реку, а да не нагазите здраву и живу рибу. За пар година, можда и краће, нећемо више моћи да видимо живу рибу у овој реци. Са тиме се боримо из дана у дан, али никако не можемо да се изборимо", рекао је председник Удружења спортских риболоваца "Топлица" у Куршумлији Драгољуб Гилић.

Директор рибочуварске службе "Јужна Морава 2" Никола Кумановић изјавио је да се очигледно нешто дешава са квалитетом воде и да се већ неколико дана константно јавља угинуће рибе.

"Ми немамо ни Дунав, ни Дрину, ни Саву. Имамо реку Топлицу коју морамо да чувамо и пазимо и да нудимо нашим риболовцима. Неко мора озбиљно да схвати ово и да се позабави квалитетом воде", изјавио је Кумановић.

Сматра да је решење или фабрика за пречишћавање вода или да отпадне воде које се сливају у реку буду адекватног квалитета.

Пошто је реч о помору аутохтоних рибљих врста, Кумановић каже да их у Србији нико не прозиводи и не могу да се купе на тржишту и да је штета, на неки начин, ненадокнадива.

"Чак и да успете да надокнадите штету финансијски, не постоји начин да на тржишту купите ту рибљу млађ и да је вратите у реку", истакао је Кумановић.

Навео је да је по налогу Тужилаштва воду из Топлице узорковао Институт за јавно здравље из Ниша и да се чекају резултати.

Извештај Небојше Ђорђевића са реке Топлице


#   Прокупље   Куршумлија   Топлица река   Институт за јавно здравље   Никола Кумановић   Топлица река   риба   Јужна Морава 2 доо   помор рибе
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима