Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Masovni pomor ribe u Toplici, nenadoknadiva šteta

rssBookmark and Share

Prokuplje 26.08.2019. RTS

Nizvodno od Kuršumlije, u dužini od petnaestak kilometara ka Prokuplju, u reci Toplici, došlo je do masovnog pomora ribe.

Masovni pomor ribe u Toplici, nenadoknadiva šteta

Toplica je gotovo mrtva reka oko 15 kilometara nizvodno od Kuršumlije. Reka je crne boje, mrtve ribe se mogu videti po površini, a širi se i jak neprijatan miris.

"Ovo je nekad bila zdrava i čista reka, gde niste mogli da pređete bosim nogama reku, a da ne nagazite zdravu i živu ribu. Za par godina, možda i kraće, nećemo više moći da vidimo živu ribu u ovoj reci. Sa time se borimo iz dana u dan, ali nikako ne možemo da se izborimo", rekao je predsednik Udruženja sportskih ribolovaca "Toplica" u Kuršumliji Dragoljub Gilić.

Direktor ribočuvarske službe "Južna Morava 2" Nikola Kumanović izjavio je da se očigledno nešto dešava sa kvalitetom vode i da se već nekoliko dana konstantno javlja uginuće ribe.

"Mi nemamo ni Dunav, ni Drinu, ni Savu. Imamo reku Toplicu koju moramo da čuvamo i pazimo i da nudimo našim ribolovcima. Neko mora ozbiljno da shvati ovo i da se pozabavi kvalitetom vode", izjavio je Kumanović.

Smatra da je rešenje ili fabrika za prečišćavanje voda ili da otpadne vode koje se slivaju u reku budu adekvatnog kvaliteta.

Pošto je reč o pomoru autohtonih ribljih vrsta, Kumanović kaže da ih u Srbiji niko ne prozivodi i ne mogu da se kupe na tržištu i da je šteta, na neki način, nenadoknadiva.

"Čak i da uspete da nadoknadite štetu finansijski, ne postoji način da na tržištu kupite tu riblju mlađ i da je vratite u reku", istakao je Kumanović.

Naveo je da je po nalogu Tužilaštva vodu iz Toplice uzorkovao Institut za javno zdravlje iz Niša i da se čekaju rezultati.

Izveštaj Nebojše Đorđevića sa reke Toplice

video...

Komentara: 0


#   Prokuplje   Kuršumlija   Nikola Kumanović   Toplica reka   riba   Južna Morava 2 doo   pomor ribe
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima