Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Spasen pred Uskrs: Pijan krenuo u krađu ribe, pa upao u reku

rssBookmark and Share

Prokuplje 16.04.2017. Branko Janačković, Blic

Ribokradica star 68 godina pijan je upao u reku prilikom postavljanja “vrške”, naprave za nelegalno hvatanje riba, a onda su mu u pomoć priskočili ljudi od kojih on to nikad ne bi očekivao.

Ribočuvar Dragan Mijajlović uzima podatke od čoveka nađenog u reci sa mrežom na mestu gde se mreste skobalji Foto: Printskrin / RAS Srbija
Ribočuvar Dragan Mijajlović uzima podatke od čoveka nađenog u reci sa mrežom na mestu gde se mreste skobalji Foto: Printskrin / RAS Srbija

Incident se desio 13.aprila oko 19.15 časova na jednoj od pritoka reke Toplice (naziv reke poznat redakciji) na kojoj se mreste skobalji, čiji je ribolov upravo zbog toga i zabranjen. U pravom trenutku pojavili su se ribočuvari preduzeća “Južna Morava 2”.

-U vanrednoj kontroli ribokrađe zatekli smo čoveka u reci i kraj njega mrežu. Nije mogao da se pomeri a glava mu je već bila u ledenoj vodi. Da nismo naišli ne verujem da bi izdržao živ još više od jednog sata jer je voda bila ledena, nastupila bi hipotermija. Rekao nam je da je pio alkohol, da je mreža za krađu ribe njegova, da je upao u reku I da ne može da sutane. I sam je priznao: “da vas nije bilo ovde, ja bih ostao u reci”, priča ribočuvar Dragan Mijajlović.

Ribočuvari čoveku pomogli da izađe iz vode na suvo pružili mu prvu pomoć I ponudili da pozovuHitnu pomoć ako je povređen. Ali, zbog pokušaja nelegalnog hvatanja ribe protiv njega će biti podneta prekršajna prijava jer se spremao da postavi “vršku” na mestu gde se mreste skobalji.

Direktor “Južne Morave” II Nikola Kumanović kaže da je zbog mresta skobalja podignuta na noge cela ribočuvarska služba koja neprkidno patrolira vodama na jugu Srbije.

-Skobalj je autohtona vrsta ribe, ne može se kupiti na tržištu jer se ne uzgaja u ribnjacima. Mresti se potpuno prirodno, u rekama. Kada dođe vreme mresta, ribočuvari su u neprekidnom dežurstvu jer su tada najčešće ribokrađe. I ove godine imamo pune ruke posla a situacija je još teža jer je mrest počeo pre Velikog petka kada je posna trpeza pa neki krenu u krivolov da bi došli do ribe. Protiv svih koji budu uhvaćeni u krađi ribe biće podnete prijave, kaže Kumanović.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Južna Morava   Nikola Kumanović   Dragan Mijajlović   prekršajna prijava   Toplica reka   Južna Morava 2 doo   ribokradice
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima