Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Спасен пред Ускрс: Пијан кренуо у крађу рибе, па упао у реку

rssBookmark and Share

Прокупље 16.04.2017. Бранко Јаначковић, Блиц

Рибокрадица стар 68 година пијан је упао у реку приликом постављања “вршке”, направе за нелегално хватање риба, а онда су му у помоћ прискочили људи од којих он то никад не би очекивао.

Рибочувар Драган Мијајловић узима податке од човека нађеног у реци са мрежом на месту где се мресте скобаљи Фото: Принтскрин / РАС Србија
Рибочувар Драган Мијајловић узима податке од човека нађеног у реци са мрежом на месту где се мресте скобаљи Фото: Принтскрин / РАС Србија

Инцидент се десио 13.априла око 19.15 часова на једној од притока реке Топлице (назив реке познат редакцији) на којој се мресте скобаљи, чији је риболов управо због тога и забрањен. У правом тренутку појавили су се рибочувари предузећа “Јужна Морава 2”.

-У ванредној контроли рибокрађе затекли смо човека у реци и крај њега мрежу. Није могао да се помери а глава му је већ била у леденој води. Да нисмо наишли не верујем да би издржао жив још више од једног сата јер је вода била ледена, наступила би хипотермија. Рекао нам је да је пио алкохол, да је мрежа за крађу рибе његова, да је упао у реку И да не може да сутане. И сам је признао: “да вас није било овде, ја бих остао у реци”, прича рибочувар Драган Мијајловић.

Рибочувари човеку помогли да изађе из воде на суво пружили му прву помоћ И понудили да позовуХитну помоћ ако је повређен. Али, због покушаја нелегалног хватања рибе против њега ће бити поднета прекршајна пријава јер се спремао да постави “вршку” на месту где се мресте скобаљи.

Директор “Јужне Мораве” ИИ Никола Кумановић каже да је због мреста скобаља подигнута на ноге цела рибочуварска служба која непркидно патролира водама на југу Србије.

-Скобаљ је аутохтона врста рибе, не може се купити на тржишту јер се не узгаја у рибњацима. Мрести се потпуно природно, у рекама. Када дође време мреста, рибочувари су у непрекидном дежурству јер су тада најчешће рибокрађе. И ове године имамо пуне руке посла а ситуација је још тежа јер је мрест почео пре Великог петка када је посна трпеза па неки крену у криволов да би дошли до рибе. Против свих који буду ухваћени у крађи рибе биће поднете пријаве, каже Кумановић.

Коментара: 0


#   Прокупље   Јужна Морава   Никола Кумановић   Драган Мијајловић   прекршајна пријава   Топлица река   Јужна Морава 2 доо   рибокрадице
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима