Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Velika šteta: Bespravna seča šuma u Toplici

rssBookmark and Share

Prokuplje 08.08.2019. Južna Srbija Info

-Na području od 68.514 hektara, koliko je pod upravom Šumskog gazdinstva „Toplica“, na području grada Prokuplja, tri opštine Topličkog okruga i opštine Merošina, od početka godine do danas, bespravno je posečeno 4.260 kubnih metara šume, izjavio je Stojan Bijelić iz Šumskog gazdinstva „Toplica”.

Velika šteta: Bespravna seča šuma u Toplici

Prema njegovim rečima, najveća šteta šumskom bogatstvu Toplice, pričinjena je na delu uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, na potezu između opština Kuršumlija i Podujevo, gde je u istom periodu bespravno posečeno čak 3.567 kubika drva.

-Na ovom području se konstantno šuma bespravno seče i ne vidim način da se tome stane na put, kazao je Bijelić.

On je objasnio da se radi o ogromnom šumskom bogatstvu, gde na 21.186 hektara rastu stoletne šume, uglavnom bukovog i hrastovog drveta. Takođe je naglasio da je to bogatstvo smešteno uz administrativnu liniju, na preko 100 kilometara, kroz nepristupačne terene, pa je teško to kontrolisati.

-Šumokradice koje dolaze uglavnom sa druge strane administrativne linije, iz opštine Podujevo, ne boje se ni Vojske Srbije ni policije koje kontrolišu taj deo. Oni su jako dobro opremljeni, može se reći specijalizovani za krađu, kako prevoznim sredstvima, tako i motornim testerama i drugom opremom, tako da se te seče izvode munjevitom brzinom i teško ih je uhvatiti na delu, kaže Bijelić.

Prema njegovim rečima, i na području drugih opština Topličkog okruga, grada Prokuplja i opštine Merošina, ove godine je bilo krađe šume, pa su i tu bespravno posečena 693 kubna metra drva.

-Tokom ovakvih bespravnih seča, šumokradice čine ne samo ekonomsku, već i ekološku štetu koja je neprocenjiva, jer se seku uglavnom mlada stabla i bez ikakvog reda, podvlači Bijelić.

Kako dodaje, ukoliko je neko lice zatečeno u bespravnoj seči, za načinjenu štetu do jednog kubika podnosi mu se prekršajna, a za veće količine bespravno posečene šume, i krivična prijava.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Kuršumlija   krivična prijava   šume   seča   opština Kuršumlija   administrativna linija
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima