Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Велико интересовање топличких пољопривредника за упис у и обнову газдинстава (е –Аграр)

rssBookmark and Share

Прокупље 27.04.2023. Јужна Србија Инфо

Због великог интересовања пољопривредних произвођача из Топличког округа за упус и обнову газдинстава путем е – Аграра саветодавци Пољопривредно стручне и саветодавне службе (ПССС) у Прокупљу имају пуне руке посла.

Велико интересовање топличких пољопривредника за упис у и обнову газдинстава (е –Аграр)

Како је изјавила Магдалена Тодоровић саветодавац те службе за регистрацију и обнову регистрације пољопривредних газдинстава њиховој служби се дневно поднесе велики број захтева пољопривредних произвођача из целог Топличког округа.

-Тако велики број и говори о томе да за регистрацију пољопривредних газдинстава у овом крају влада огромно интересовање, истиче Тодоровић и додаје да у том послу ПССС има помоћ локалних самоуправа Топличког округа, које су им и партнери у реализацији овог до сада највећег „пољопривредног посла“ који ће почев од ове године пољопривредницима омогућити много лакшу и бржу комуникацију када су у питању аплицирања за све врсте кредита и финансијских подстрека у пољопривредној производњи.

-Од ове године пољопривредници ће процедуру уписа у Регистар пољопривредних газдинстава и подношења захтева за подстицаје уместо на папиру подносити искључиво електронским путем на платформи Е-аграр, казала је Тодоровић.

Она је нагласила да је рок за електронску обнову пољопривредних газдинстава у топличком крају неограничен али да је у интересу пољопривредника да то што пре обаве, како би благовремено могли да конкуришу за подстицајна средства и да се на време јављају на конкурсе.

Такође наводи да је у току подношење захтева за субвенције за обраду пољопривредног земљишта по хектару, као и за тов стоке и да се захтеви за субвенције по хектару подносе до 31. маја, с тим да пољопривредници неће чекати на исплату по затварању јавног позива већ ће новац бити исплаћиван и док траје позив.

Тодоровић је позвала топличке пољопривреднике који имају „паметне телефоне“ да у поштама преузму параметре за ЕИД или идентификациони лични број, како би могли да приступе платформи Е-аграр, а они који немају „паметне телефоне“ да у МУП-у преузму сертификат који у електронској размени података замењује потпис неке особе и додала да у сваком случају пољопривредници морају да поседују своју имејл адресу путем које ће се убудуће вршити сва преписка и њихова комуникација са ПССС и ресорним министарством.

-Ове године ни један подстицај ни један конкурс неће бити расписан док се не инплементира е-Аграр, рекла је Магдалена Тодоровић и додала да је у току тежак и обиман посао за ПССС с обзиром на велики број пољопривредника и њихову старосну структуру имајући у виду да се већина никада није срела са рачунарима.


#   Прокупље   пољопривреда   пољопривредно газдинство   е-аграр
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима