Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Veliko interesovanje topličkih poljoprivrednika za upis u i obnovu gazdinstava (e –Agrar)

rssBookmark and Share

Prokuplje 27.04.2023. Južna Srbija Info

Zbog velikog interesovanja poljoprivrednih proizvođača iz Topličkog okruga za upus i obnovu gazdinstava putem e – Agrara savetodavci Poljoprivredno stručne i savetodavne službe (PSSS) u Prokuplju imaju pune ruke posla.

Veliko interesovanje topličkih poljoprivrednika za upis u i obnovu gazdinstava (e –Agrar)

Kako je izjavila Magdalena Todorović savetodavac te službe za registraciju i obnovu registracije poljoprivrednih gazdinstava njihovoj službi se dnevno podnese veliki broj zahteva poljoprivrednih proizvođača iz celog Topličkog okruga.

-Tako veliki broj i govori o tome da za registraciju poljoprivrednih gazdinstava u ovom kraju vlada ogromno interesovanje, ističe Todorović i dodaje da u tom poslu PSSS ima pomoć lokalnih samouprava Topličkog okruga, koje su im i partneri u realizaciji ovog do sada najvećeg „poljoprivrednog posla“ koji će počev od ove godine poljoprivrednicima omogućiti mnogo lakšu i bržu komunikaciju kada su u pitanju apliciranja za sve vrste kredita i finansijskih podstreka u poljoprivrednoj proizvodnji.

-Od ove godine poljoprivrednici će proceduru upisa u Registar poljoprivrednih gazdinstava i podnošenja zahteva za podsticaje umesto na papiru podnositi isključivo elektronskim putem na platformi E-agrar, kazala je Todorović.

Ona je naglasila da je rok za elektronsku obnovu poljoprivrednih gazdinstava u topličkom kraju neograničen ali da je u interesu poljoprivrednika da to što pre obave, kako bi blagovremeno mogli da konkurišu za podsticajna sredstva i da se na vreme javljaju na konkurse.

Takođe navodi da je u toku podnošenje zahteva za subvencije za obradu poljoprivrednog zemljišta po hektaru, kao i za tov stoke i da se zahtevi za subvencije po hektaru podnose do 31. maja, s tim da poljoprivrednici neće čekati na isplatu po zatvaranju javnog poziva već će novac biti isplaćivan i dok traje poziv.

Todorović je pozvala topličke poljoprivrednike koji imaju „pametne telefone“ da u poštama preuzmu parametre za EID ili identifikacioni lični broj, kako bi mogli da pristupe platformi E-agrar, a oni koji nemaju „pametne telefone“ da u MUP-u preuzmu sertifikat koji u elektronskoj razmeni podataka zamenjuje potpis neke osobe i dodala da u svakom slučaju poljoprivrednici moraju da poseduju svoju imejl adresu putem koje će se ubuduće vršiti sva prepiska i njihova komunikacija sa PSSS i resornim ministarstvom.

-Ove godine ni jedan podsticaj ni jedan konkurs neće biti raspisan dok se ne inplementira e-Agrar, rekla je Magdalena Todorović i dodala da je u toku težak i obiman posao za PSSS s obzirom na veliki broj poljoprivrednika i njihovu starosnu strukturu imajući u vidu da se većina nikada nije srela sa računarima.

Komentara: 0


#   Prokuplje   poljoprivreda   poljoprivredno gazdinstvo   e-agrar
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima