Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Врање: Нови подстицај сточарима (ВИДЕО)

rssBookmark and Share

Врање 15.01.2016. РТВ Врање, Јужна Србија Инфо

Правилник о подстицајима у сточарству, којим су дефинисани услови под којима сточари добијају средства за тов телади, јагњади, јаради и свиња.

Врање: Нови подстицај сточарима (ВИДЕО)

Очекује се да ће тиме бити подстакнута домаћа сточарска производња, која је дужи низ година у опадању.

Право на подстицајна средства  за тов, под тачно одређеним условима, моћи ће да остваре предузетници, правна лица, као и физичка лица која су носиоци регистрованих пољопривредних газдинстава. Захтеви за остваривање овог права  моћи  ће да се подносе до 15. октобра, за  животиње утовљене до 30. септембра ове године. За грла која се извозе неопходна је припрема међународне царинске документације.

Са друге стране, потребно је испунити услове који се тичу броја грла, као и просечне тежине.

Прошле године са подручја југа Србије највише је извезена јагњад и то преко фирми из Новог Пазара и Шапца. Јунад је углавом завршила у кланицама у Врању. Средства која сточари добијају по основу овог правилника, свакако су значајан подстицај укупној сточарској производњи, која је у драстичном паду у последњој деценији. За сада је најстабилнија ситуација у овчарству и козарству, где су откупне цене релативно стабилне. Најтежа ситуација је код одгајивача крупне стоке, поготову у млечном говедарству. Стручњаци препоручују овим сточарима да смање цену производње хране на сопственом поседу, као и да на газдинствима прерађују млеко у сир. То је за сада једини начин да добију какав-такав профит. 

video...

Коментара: 0


#   Врање   пољопривреда   сточарство   стока   домаћинства     регистрација пољопривредних газдинстава   Министарство пољопривреде   физичка лица   подстицај   правна лица
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима