Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vranje: Novi podsticaj stočarima (VIDEO)

rssBookmark and Share

Vranje 15.01.2016. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Pravilnik o podsticajima u stočarstvu, kojim su definisani uslovi pod kojima stočari dobijaju sredstva za tov teladi, jagnjadi, jaradi i svinja.

Vranje: Novi podsticaj stočarima (VIDEO)

Očekuje se da će time biti podstaknuta domaća stočarska proizvodnja, koja je duži niz godina u opadanju.

Pravo na podsticajna sredstva  za tov, pod tačno određenim uslovima, moći će da ostvare preduzetnici, pravna lica, kao i fizička lica koja su nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Zahtevi za ostvarivanje ovog prava  moći  će da se podnose do 15. oktobra, za  životinje utovljene do 30. septembra ove godine. Za grla koja se izvoze neophodna je priprema međunarodne carinske dokumentacije.

Sa druge strane, potrebno je ispuniti uslove koji se tiču broja grla, kao i prosečne težine.

Prošle godine sa područja juga Srbije najviše je izvezena jagnjad i to preko firmi iz Novog Pazara i Šapca. Junad je uglavom završila u klanicama u Vranju. Sredstva koja stočari dobijaju po osnovu ovog pravilnika, svakako su značajan podsticaj ukupnoj stočarskoj proizvodnji, koja je u drastičnom padu u poslednjoj deceniji. Za sada je najstabilnija situacija u ovčarstvu i kozarstvu, gde su otkupne cene relativno stabilne. Najteža situacija je kod odgajivača krupne stoke, pogotovu u mlečnom govedarstvu. Stručnjaci preporučuju ovim stočarima da smanje cenu proizvodnje hrane na sopstvenom posedu, kao i da na gazdinstvima prerađuju mleko u sir. To je za sada jedini način da dobiju kakav-takav profit. 

Komentara: 0


#   Vranje   poljoprivreda   stočarstvo   stoka   domaćinstva     registracija poljoprivrednih gazdinstava   Ministarstvo poljoprivrede   fizička lica   podsticaj   pravna lica
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima