Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Реаговања: Вучић направио први корак ка реформама

Bookmark and Share

19.09.2014. Танјуг

Предлог мера које је премијер Александар Вучић изнео је корак у добром правцу, оцењују у реаговањима економисти и експерти. Фискални савет сматра да би сада требало повећати ПДВ.

Реаговања: Вучић направио први корак ка реформама

Вучић је изнео сет мера које обухватају смањење плата и пензија већих од 25.000 динара, оштру борбу против сиве економије, отпуштање вишка људи у администрацији, затим смањивање субвенција појединим јавним предузећима и јачање приватног сектора.

Председник Савеза економиста Србије (СЕС) Александар Влаховић је Танјугу рекао да су ове мере први корак у стварању претпоставки за реформе.
"За мене ово није неочекивано. Јасно је да је фискална консолидација први корак, и да она сама по себи није реформа, али је стварање претпоставки за реформе", рекао је Влаховић Танјугу.

Он је додао да је сигурнио да би потреба за смањењем плата и пензија била много мања, да се у овај сет мера и структурне реформе кренуло раније.

Према његовим речима, очигледно је да су буџетски дефицит и стање јавног дуга на високом нивоу и да је неопходно драматично смањити расходе. С обзиром да су уштеде могуће једино на великим бројевима, каже он, није неочекивано смањење плата и пензија.
"С друге стране добро је да се влада није определила за даље подизање ПДВ-а, јер би то додатно угрозило ионако крхку привредну активност. Дакле, све ово би требало да допринесе стабилизацији јавних финансија, и да буде увод у суштинске структурне реформе, при чему је реструктурирање јавног сектора основни задатак", објаснио је Влаховић.

Влаховић је рекао и да је добро што су се на списку мера нашла и јавна предузећа, јер су она, као и фирме у реструктурирању, "рак рана" српске привреде.
"Решење овог проблема значиће истински искорак у правцу дугорочне стабилизације јавних финансија, а то значи и професионализација управљања јавним предузећима и коначно дефинисање судбине предузећа у реструктурирању", казао је он.

Влаховић је подсетио да је позитиван корак и недавно усвајање Закона о раду, те померање старосне границе за одлазак у пензију.
"Сада се најављује и борба против сиве економије, а пре свега у делу акцизних роба, а требало би придодати и реформисање јавних предузећа при чему ће то захтевати време. Не може се све урадити у периоду који се мери месецима, већ је пер реч о годинама. Али, влада је бар показала искреност у намери да реформише сектор јавних предузећа. Први сигнал би била смена свих директора тамо где се остварују највећи губици", рекао је саговорник Танјуга.

Професионализација управљања, департизација, корпоративизација, решавање питања вишка запослених у јавним предузећима, то је све што очекујем да ће уследити у наредном периоду, истакао је Влаховић.


Фискални савет скептичан по питању ефекта мера

Председник Фискалног савета Павле Петровић оцењује да предложено смањење плата и пензија није довољно, те да ће морати да се повећа ПДВ.

"Вучиц је синоћ поновио да су процене Фискалног савета тачне, али да је при доношењу одлука о умањењу плата и пензија пред очима имао људе који од тих примања живе. Скептични смо. Ако предлози остану, мораће да се повећа ПДВ", рекао је Петровић за Блиц.

Фискални савет је предлагао линеарно смањење плата и пензија за 15 одсто.

 

Први, недовољан корак

Главни уредник магазина Бизнис Радојка Николић оценила је да је предлог мера које је премијер Вучић представио јавности први корак у добром правцу, али недовољан, јер смо годинама све радили супротно од онога што би водило изласку из кризе.

"Док су земље у кризи 2008. и 2009. године смањивале своје плате и пензије, а повећавали капиталне издатке за инфаструктурна улагања, ми смо све радили супротно од тога", изјавила је Николић Тањугу.

"Део мера који се односи на уштеде, које ће бити направљене за будућа издвајања, је само прва мера, али недовољна за укупну реализацију реформи", рекла је Николић.

Према њеним речима, уштеде су неопходне, јер много трошимо из буџета на плате и пензије, али је указала да реформе морају да садрже и план за развој економије и повећавање улагања у инфраструктурне пројекте и отварање нових радних места, тако да бисмо могли да решимо два основна проблема српске економије - смањење фискалног дефицита и раст привреде.

Николић је нагласила да и људи на руководећим положајима у јавним предузећима морају озбиљно да схвате реформе и прихвате неопходност да јавна предузећа морају да много одговорније и боље да послују, како би остварила веће приходе и на тај начин више пунила буџет.

"Јавни сектор у Србији је прилично велики и запошљава значајан број људи и велики је потрошач, уместо да буде озбиљан извор прихода буџета", рекла је Николић и указала да влада мора да реши проблем боље наплате пореза, пореских дугова и смањење "сиве" економије.

"То не може бити ни брзо, ни преко ноћи, али треба почети одмах", закључила је она.

Коментара: 0


#   јавна предузећа   Александар Вучић   реформе   Александар Влаховић   Фискални савет   Радојка Николић   Јавни сектор   Павле Петровић
@avucic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима