Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Реконструкција топлане "Криви вир": Корак ка ефикаснијем грејању, завршетак радова током ове године

rssBookmark and Share

Ниш 08.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Нишка Топлана Криви вир, кроз значајну реконструкцију опреме, припрема се да пружи ефикасније грејање за грађане овог града. Очекује се да ће завршетак пројекта, предвиђен за ову годину, донети бројне користи у ефикаснијем коришћењу енергената и смањењу емисије штетних гасова током зимских месеци.

Реконструкција топлане "Криви вир": Корак ка ефикаснијем грејању, завршетак радова током ове године

Главни циљ пројекта је повећање степена корисности топлане Криви вир, уз потпуну аутоматизацију постројења и увођење фреквентне регулације на свим погонима. Замена старих горионика новим, уградња канала за рециркулацију димних гасова, као и постављање утилизатора, само су неки од корака ка унапређењу система.

Један од кључних аспеката реконструкције јесте смањење емисије штетних гасова, посебно азотних оксида (НОx), са тренутних ≈168мг/м3 на мање од 100мг/м3, што се постиже применом нових технологија и ефикаснијим коришћењем горива. Планирано је и замењивање кородираних челичних димњака, како би се осигурала сигурност у раду постројења.

Аутоматизација система за вођење котла и горионика омогућиће прецизније управљање новим системом за рециркулацију димних гасова, док ће повезивање на постојећи систем за даљински надзор и управљање омогућити комплетну аутоматизацију рада постројења.

Пројекат, који се спроводи у оквиру програма КФW5 за рехабилитацију система даљинског грејања, представља значајну инвестицију вредну 2,291,630.00 евра. Очекује се да ће, на основу пројектованих уштеда и вредности горива, период отплате инвестиције бити између 5 до 7 година.

Реконструкција топлане Криви вир није само улагање у инфраструктуру, већ и корак ка одрживијем и еколошки прихватљивијем систему грејања, што ће допринети бољем квалитету живота за грађане Ниша у годинама које долазе.


#   Ниш   Градска топлана ЈКП   реконструкција   Топлана криви вир
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима