Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Реконструкција топлане “Југ”

rssBookmark and Share

Ниш 07.05.2015. С.Л. Јужна Србија Инфо

Обнова система даљинског грејања у Нишу на крају ове грејне сезоне, почела је комплетном реконструкцијом топлане „Југ“. Након 35 година топлана „Југ“ ће добити ново модернизовано постројење, вредно преко два милиона евра, кажу у „Градској топлани“ у Нишу.

Демонтажа постројења у топлани „Југ“, Фото: Јужна Србија Инфо
Демонтажа постројења у топлани „Југ“, Фото: Јужна Србија Инфо

Топлана „Југ“ је након три и по деценије одрадила своје – постројење које је отворено 1980. године, у улици Бранка Радичевића у Нишу, биће замењено новим.

-    Пре 35 година, ова „дама“ у којој се сада налазимо, а то је топлана „Југ“, је почела да греје град, и она је до завршетка ове грејне сезоне снабдевала 10.000 стамбених и пословних јединица, а то је пола града. Дошло је време да се од ове „старе даме“ опростимо, и да следеће грејне сезоне, на њеном месту буде једна „млада цура“, такође топлана „Југ“, нова, много боља, енергетски ефикаснија, што ће и безбедност у снабдевању енергијом учинити већом. Ово је једна од највећих инвестиција у граду у последњих десетак година, износи преко 2.270.000 евра, и реализује се захваљујући Немачкој банци за развој, у којој је нишка топлана од 2000. године. Ово је четврта фаза у којој се налазимо, и захваљујући тим инвестицијама до сада је уложено преко десет милиона евра у рехабилитацију система даљинског грејања, рекао је директор ЈКП „Градске топлане“, Слободан Максимовић.

Демонтажу и уградњу новог постројења ради конзорцијум „Енерготехника Јужна Бачка“.

-    Посао је кренуо, у складу са динамичким планом кренула је демонтажа, план је да се у току маја демонтира и очисти комплетан објекат. Котлови су произведени, опрема је поручена, и она стиже маја, почетком јуна кренућемо са уношењем металних делова за котао и са монтажом. Постројење ће бити високе енергетске ефикасности, софистицирано, високо аутоматизовано, тако да су топлана и Ниш знали шта су наручили, и биће велике уштеде за град и грађане. Ови котлови имају ниску емисију штетних гасова, сви радови ће бити изведени на време, каже Давор Крмпот, представник конзорцијума „Енерготехника Јужна Бачка“.

У „Градској топлани“ кажу да се опредељују и за алтернативне изворе енергије, и да већ у свом кругу имају једну бушотину на 300 метара дубине, одакле добијају воду високе температуре. Поред тога, већ је урађена пројектна документација за другу бушотину, на 1200 метара, где има воде од 60 степени целзијусових, кажу у „Градској топлани“.


#   Ниш   Градска топлана ЈКП   реконструкција   Слободан Максимовић   топлана Југ
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима