Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Са новом фабриком "Леони" ће укупно запошљавати 11.000 радника

rssBookmark and Share

Ниш 24.04.2018. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Компанија "Леони" отвориће сутра у Нишу нови производни погон, под чијим кровом ће посао наћи 1.125 радника, а генерални директор Клеменс Сакс истиче да су досадашње инвестиције "Леонија" у Србији достигле 75 милиона евра, и најављује нове.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Када следеће године заврше изградњу нове фабрике у Краљеву, овај произвођач оптичких влакана и каблова постаће највећи послодавац у Србији са више од 11.000 запослених.

Свечаним отварањем новог погона у Нишу, којем ће присуствовати председник Србије Александар Вучић, завршава се последња фаза изградње ове "Леонијеве" фабрике, каже генерални директор те компаније у Србији.

"Отварамо у Нишу око 20.000 квадрата производних погона, а када завршимо са инвестицијом у Краљеву, укупно ћемо имати 110.000 квадрата производних погона у Србији и запошљаваћемо између 11 и 12 хиљада људи", каже Клеменс Сакс.

Од када је Леони отворио своју прву фабрику у Прокупљу 2009. године, затим 2014. у Малошишту у општини Дољевац, а прошле године у Нишу, у републички буџет су по основу различитих такси и пореза уплатили 130 милиона евра, подсећа Сакс и поручује да ће будућа краљевачка фабрика бити њихова највећа инвестиција у Србији.

Фабрика ће имати, каже Сакс, 45.000 квадрата, са још 20.000 квадратних метара пратећег садржаја, а у њој ће посао добити 4. 000 радника.

Са изградњом комплекса у Краљеву, чија је укупна вредност 60 милиона евра кренуће се у септембру или октобру ове године, а у јануару и фебруару наредне године Сакс очекује да буде завршено око 6.000 квадрата погона, док ће цела инвестиција бити заокружена на крају 2019. године завршетком комплетне изградње.

"Бићемо највећи произвођачи и добављачи, али је за мене много важније, што је иначе мото наше компаније, да будемо најбољи послодавац у Србији", поручује Сакс и поносно истиче да је нишка фабрика "лансирала" јединствен дизајн кантина за запослене у целој "Леони групи" која иначе има 93 фабрике широм света.

На питање Танјуга, може ли се очекивати и изградња пете фабрике у Србији, Сакс каже да не може да прича о томе у овом моменту.

"За мене је било изненађење када је Леони одлучио да гради четврту фабрику, али на основу чињеница да 'Леони' ради добро у Србији и да глобално снажно растемо, тренутно паралелно градимо шест фабрика у свету, укључујући Србију, у Мексику, Кини, Бугарској, Тунису и Парагвају", објашњава генерални директор "Леонија".

"Леони" на листи 10 највећих извозника у Србији 

Компанија "Леони", чије је седиште у Нирнбергу, у Немачкој, има 93 фабрике у 31 земљи.

Само у прошлој години имала је приход од 4,9 милијарди евра од продаје, док је у Србији у 2017. остварила извоз у вредности од 145 милиона евра и налази се на листи 10 највећих извозника у нашој земљи за протеклу годину.

Вредност досадашњих инвестиција у Србији овог глобалног произвођача жица, оптичких каблова и компоненти за ауто-индустрију, износи 75 милиона евра, а до сада су запослили више од шест хиљада радника у нашој земљи.

Фото: Јужна Србија

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић каже да се отварањем новог погона у Нишу, иначе, површине веће од два фудбалска терена, заокружује изградња тог комплекса.

Он подсећа да предстоји завршетак радова на изградњи још три велике фабрике до краја лета у том граду, Џонсон Електрика, филипинске компаније ИМИ и аустријског Кумтобела.

"До краја лета ћемо завршити укупно четири нове фабрике у Нишу, укључујући Леони, а све ове фабрике у Нишу треба да отворе седам хиљада радних места", каже Булатовић.

Објашњава да ће посао у овим компанијама наћи значајан број високообразованих младих људи и подсећа да је протекле две године незапосленост у Нишу са око 33.000 људи смањена на 27. 300.

"Држава се није задржала само на отварању нових радних места, већ улаже и у подршку образовању, па у наредна два месеца очекујемо почетак изградње Научно-технолошког парка у Нишу вредног 1,8 милијарди динара, као и реконструкцију и санацију зидина Нишке тврђаве и улагање у културу од око 100 милиона динара", каже Булатовић.

Коментара: 0


#   Ниш   запошљавање   Јужна Србија регион   Александар Вучић   незапосленост   Дарко Булатовић   Џонсон електрик   Леони   председник Србије
@avucic @DarkoBulatovic_ @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима