Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Н1: Србија боља инвестициона дестинација, али реформе треба завршити

Bookmark and Share

13.03.2019.

Шефица представништва Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре каже да је у Србији направљено доста помака последњих година, али да треба још да се ради на правној сигурности за инвеститоре, на реструктурирању јавних предузећа, на повећању укупних инвестиција - јавних и приватних, и на достизању инвестиционог рејтинга.

Н1
Н1

На питање како је Србија успела да се избори са изазовима који су стављени пред њу након економске кризе, Негре каже да резултати из 2018. године указују на то да је то урадила добро. Наводи да се види да је доста рекордних резултата постигнуто на макроекономском плану, на фискалној консолидацији, на стабилизацији финансијског сектора, на повећању страних директних инвестиција. Све су то добри помаци, наводи Негре, али истиче да је најважнији реформски процес који је Србија започела у последњих десет година заправо преговарачки процес са ЕУ. Отварање и затварање поглавља је нешто што има одраз на економију, на сигурност која се улива инвеститорима, додаје.

Оно чему Србија треба да тежи у наредном периоду је да достигне инвестициони рејтинг, до ког јој фале нека два степеника, јер ће тиме моћи да се задужује на финансијском тржишту под повољнијим условима, што ће се одразити и на приватни и на јавни сектор, наглашава саговорница Н1.

Говорећи о кључним проблемима које Србија има, каже да је то правна сигурност инвеститорима и да се на томе треба наставити са радом. Треба водити рачуна, каже, и кад је у питању повећање укупних инвестиција како јавних тако и приватних, домаћих. "Јавне инвестиције су на нивоу од 40 одсто по буџету планираном за 2019, а знамо да земље у развоју треба да теже већем нивоу", рекла је Негре. Она додаје да треба наставити посао на реструктурирању јавних предузећа, да она која остају јавна имају корпоративни, професионални менаџмент и да треба да се деполитизују.

Негре истиче и нерешене билатералне односе у региону који имају утицај и на стабилност регије, али и на долазак инвеститора.

"Не треба заборавити да је доста помака направљено, то се последњих четири, пет година, заиста, види... Да не заборавимо да су оне резултат неких тешких одлука донетих у претходном периоду, али опет, реформе нису завршене, правни систем државе мора да се јача, институције - јавне, државне - морају да се јачају, финансијски сектор да се и даље консолидује, и то је нешто на чему се, ја мислим, ради", рекла је.

Европска инвестициона банка је највећи зајмодавац српској привреди са 5,5 милијарди од 2001. Говорећи о даљим плановима кад је у питању Србија, Негре наводи да ЕИБ ради на скором потписивању уговора за аутопут Ниш-Плочник, додајући да је то пројекат с којим би требало да се започне до краја године. Подсећа да је у последњих пет, шест година ЕИБ подржала више од 300 пројеката на локалу - у области фундаменталне, капиталне инфраструктуре (путеви, школе, обданишта, здравствене установе)... Тај процес, у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, ће се наставити, додаје, и то у оним локалним самоуправама које су финансијски најслабије. Други тип инвестиција односиће се на водоснабдевање и на канализацију, по разним општинама, по приоритету који је одрадила Влада Србије, наводи.

Надамо се да ћемо завршити процену пројекта и одобрење кредита за гасну конекцију Србија - Бугарска, ЕУ је одобрила је 50 милиона евра за тај пројекат, а ми ћемо кофинансирати контрибуцију државе Србије, додаје саговорница Н1.

Негре каже да раде на пројектима у образовању, на дигиталној агенди, у сектору иновација... Додаје да су заинтересовани и за сектор заштите животне средине. Услов финансирања ће бити да постоји неопходан оквир и неопходна структура и људи који ће у јавној администрацији моћи да управљају тим инвестицијама, каже Негре.

На питање да ли је Србија постала привлачнија инвестициона дестинација, Негре наводи да више од три милијарде евра страних директних инвестиција у претходној години говори у прилог томе, као и чињеница да је Србија један од лидера у привлачењу страних инвестиција у овом региону, али додаје да мисли да може боље.

"Без правне сигурности, без завршетка реформи, без реструктурирања предузећа у јавној својини, мислим да ће бити све теже и теже да се тај ниво улагања подигне на неки завидан ниво, који ће позитивно утицати на дугорачан економски раст, а самим тим и на то да Србија достигне, у неком догледном периоду, нове чланице ЕУ", закључила је Дубравка Негре. 

Јелена Петровић, Н1 Србија

Коментара: 0


#   ЕУ   Србија   инвестиције   Јавни сектор   Европска инвестициона банка   Дубравка Негре
@NegreDubravka @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима