Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

N1: Srbija bolja investiciona destinacija, ali reforme treba završiti

Bookmark and Share

13.03.2019.

Šefica predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre kaže da je u Srbiji napravljeno dosta pomaka poslednjih godina, ali da treba još da se radi na pravnoj sigurnosti za investitore, na restrukturiranju javnih preduzeća, na povećanju ukupnih investicija - javnih i privatnih, i na dostizanju investicionog rejtinga.

N1
N1

Na pitanje kako je Srbija uspela da se izbori sa izazovima koji su stavljeni pred nju nakon ekonomske krize, Negre kaže da rezultati iz 2018. godine ukazuju na to da je to uradila dobro. Navodi da se vidi da je dosta rekordnih rezultata postignuto na makroekonomskom planu, na fiskalnoj konsolidaciji, na stabilizaciji finansijskog sektora, na povećanju stranih direktnih investicija. Sve su to dobri pomaci, navodi Negre, ali ističe da je najvažniji reformski proces koji je Srbija započela u poslednjih deset godina zapravo pregovarački proces sa EU. Otvaranje i zatvaranje poglavlja je nešto što ima odraz na ekonomiju, na sigurnost koja se uliva investitorima, dodaje.

Ono čemu Srbija treba da teži u narednom periodu je da dostigne investicioni rejting, do kog joj fale neka dva stepenika, jer će time moći da se zadužuje na finansijskom tržištu pod povoljnijim uslovima, što će se odraziti i na privatni i na javni sektor, naglašava sagovornica N1.

Govoreći o ključnim problemima koje Srbija ima, kaže da je to pravna sigurnost investitorima i da se na tome treba nastaviti sa radom. Treba voditi računa, kaže, i kad je u pitanju povećanje ukupnih investicija kako javnih tako i privatnih, domaćih. "Javne investicije su na nivou od 40 odsto po budžetu planiranom za 2019, a znamo da zemlje u razvoju treba da teže većem nivou", rekla je Negre. Ona dodaje da treba nastaviti posao na restrukturiranju javnih preduzeća, da ona koja ostaju javna imaju korporativni, profesionalni menadžment i da treba da se depolitizuju.

Negre ističe i nerešene bilateralne odnose u regionu koji imaju uticaj i na stabilnost regije, ali i na dolazak investitora.

"Ne treba zaboraviti da je dosta pomaka napravljeno, to se poslednjih četiri, pet godina, zaista, vidi... Da ne zaboravimo da su one rezultat nekih teških odluka donetih u prethodnom periodu, ali opet, reforme nisu završene, pravni sistem države mora da se jača, institucije - javne, državne - moraju da se jačaju, finansijski sektor da se i dalje konsoliduje, i to je nešto na čemu se, ja mislim, radi", rekla je.

Evropska investiciona banka je najveći zajmodavac srpskoj privredi sa 5,5 milijardi od 2001. Govoreći o daljim planovima kad je u pitanju Srbija, Negre navodi da EIB radi na skorom potpisivanju ugovora za autoput Niš-Pločnik, dodajući da je to projekat s kojim bi trebalo da se započne do kraja godine. Podseća da je u poslednjih pet, šest godina EIB podržala više od 300 projekata na lokalu - u oblasti fundamentalne, kapitalne infrastrukture (putevi, škole, obdaništa, zdravstvene ustanove)... Taj proces, u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, će se nastaviti, dodaje, i to u onim lokalnim samoupravama koje su finansijski najslabije. Drugi tip investicija odnosiće se na vodosnabdevanje i na kanalizaciju, po raznim opštinama, po prioritetu koji je odradila Vlada Srbije, navodi.

Nadamo se da ćemo završiti procenu projekta i odobrenje kredita za gasnu konekciju Srbija - Bugarska, EU je odobrila je 50 miliona evra za taj projekat, a mi ćemo kofinansirati kontribuciju države Srbije, dodaje sagovornica N1.

Negre kaže da rade na projektima u obrazovanju, na digitalnoj agendi, u sektoru inovacija... Dodaje da su zainteresovani i za sektor zaštite životne sredine. Uslov finansiranja će biti da postoji neophodan okvir i neophodna struktura i ljudi koji će u javnoj administraciji moći da upravljaju tim investicijama, kaže Negre.

Na pitanje da li je Srbija postala privlačnija investiciona destinacija, Negre navodi da više od tri milijarde evra stranih direktnih investicija u prethodnoj godini govori u prilog tome, kao i činjenica da je Srbija jedan od lidera u privlačenju stranih investicija u ovom regionu, ali dodaje da misli da može bolje.

"Bez pravne sigurnosti, bez završetka reformi, bez restrukturiranja preduzeća u javnoj svojini, mislim da će biti sve teže i teže da se taj nivo ulaganja podigne na neki zavidan nivo, koji će pozitivno uticati na dugoračan ekonomski rast, a samim tim i na to da Srbija dostigne, u nekom doglednom periodu, nove članice EU", zaključila je Dubravka Negre. 

Jelena Petrović, N1 Srbija


#   EU   Srbija   investicije   Javni sektor   Evropska investiciona banka   Dubravka Negre
@NegreDubravka @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima