Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nivo kapitalnih investicija u Srbiji je još nedovoljan

Bookmark and Share

Kopaonik 03.03.2020. N1 Srbija

Nivo kapitalnih investicija u Srbiju je još nedovoljan, iako je načinjen skok u odnosu na prethodne godine, ocenila je šefica predstavništa Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Nivo kapitalnih investicija u Srbiji je još nedovoljan

Negre je to izjavila u emisiji Novi dan kanalka N1, uključenjem sa Kopaonik biznis foruma.

Evropska investiciona banka od 2001. godine, obezbedila je finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 4,8 milijardi dolara za projekte u Srbiji koji podržavaju sve ključne infrastrukturne sektore, kao i za mala i srednja preduzeća, industriju, uslužne delatnosti i lokalnu samoupravu.

Šefica predstavništa Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre panelistkinja je na Kopaonik biznis forumu, upravo na temu Infrastrukturnih projekata, a taj panel otvoriće ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Za zemlje u razvoju neophodno je da kapitalna ulaganja budu od šest do osam odsto jer su bitna za podsticanje javnog i privatnog sektora, ali, kako je istakla Negre, potrebno je i da postoji dobar izbor kapitalnih investicija, odnosno dobre studije, kao i da postoji nadziranje razvoja javnih kapitalnih ulaganja.

Na pitanje koliko je koronavisur uticao na investicije, ona je rekla da treba sačekati da vidimo kako će posledice virusa uticati, ali već sada može da se vidi da su finansijska tržišta u crvenom.

"Tržišta kapitala dostigla su najjniži nivo od ekonomske krize 2008. To je definitivno vest koju sa budnim okom prate i svi u EU, ne samo u Kini i SAD, OECD je upozorio da postoji opasnost da se globalni rast smanji upola ove godine... u tu svrhu će se voditi razgovori kako može da se pomogne da se smanje negativni efekti finansijskim sredstvima tj dodatnim ulaganjima u ekonomiju", zaključila je.

N1 Srbija


#   investicije   Kopaonik   Evropska investiciona banka   N1 TV   Dubravka Negre
@N1infoBG @NegreDubravka @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima