Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počela izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 23.11.2018. Južna Srbija Info

Iako je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, zbog vanredne situacije na severu Kosova, otkzala današnju posetu Nišu, danas je ipak svečano položen kamen temeljac za izgradnju Naučno-tehnološkog parka na platou kod Elektronskog fakulteta u ulici Aleksandra Medvedeva.

Počela izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu

Polaganju kamena temeljca u Nišu prisustvovali su Ministar prosvete Mladen Šarčević, Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, Rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Antić i direktorka kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Ministar Šarčević je rekao da, zahvaljujući razvoju privrede, kao i saradnji privrede i obrazovanja i okolnosti da su tehnološko znanje i razvoj u funkciji društva, mladi ljudi sada zaista mogu da vide i svoju šansu.

”Startapovi koji budu planirani u tom prostou, kao i spinofovi i druge delatnosti i kompanije mogu da daju ogroman doprinos gradu koji je, kako kaže, poznat na mapi Srbije i sveta po ozbiljnim znanjima svojih studenta i učenika, posebno u fundamentalnim naukama” rekao je Šarčević i najavio da u skupštinsku proceduru uskoro ulazi Predlog zakona o Fondu za nauku, koji će, po uzoru na razvijene zemlje, imati ne samo sredstva resornog ministarstva, nego i drugih ministarstava i drugih delatnosti, što znači da će i preduzeća ulagati u nauku.

Gradonačelnik Darko Bulatović je naglasio da je ovo ispunjenje još jednog obećanja datog pre dve godine, tokom sedmodnevnog boravka Vlade Srbije u Nišu.

”Naš san o Nišu, kao nedašnjem balkanskom centru elektronike, izgradnjom naučno-tehnološkog parka, ponovo počinje da se ostvaruje i počinje da bude realnost”, rekao je Bulatović.

Naučno-tehnološki park treba da bude završen do marta 2020. godine, a na prostoru od 14.000 kvadratnih metara odvijaće se obuka studenta za korišćenje naprednih tehnologija i učenje kroz praksu, što treba da rezultira i ubrzanim razvojem IT sektora u ovom delu Srbije.

Vrednost investicije je preko 10 miliona evra, od čega će za izgradnja biti uloženo osam, dok će za nabavku neophodne opreme biti potrebno oko 2 miliona evra, obezbeđenih iz kredita Evropske investicione banke.


#   Niš   investicije   Darko Bulatović   Elektronski fakultet   Ana Brnabić   Dragan Antić   tehnološki park   predlog zakona   Zapadni Balkan   Mladen Šarčević   IT sektor   Naučno tehnološki park   Dubravka Negre
@DarkoBulatovic_ @anabrnabic @NegreDubravka @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima