Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почела изградња Научно-технолошког парка у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 23.11.2018. Јужна Србија Инфо

Иако је председница Владе Србије Ана Брнабић, због ванредне ситуације на северу Косова, откзала данашњу посету Нишу, данас је ипак свечано положен камен темељац за изградњу Научно-технолошког парка на платоу код Електронског факултета у улици Александра Медведева.

Почела изградња Научно-технолошког парка у Нишу

Полагању камена темељца у Нишу присуствовали су Министар просвете Младен Шарчевић, Градоначелник Ниша Дарко Булатовић, Ректор Универзитета у Нишу проф. др Драган Антић и директорка канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре.

Министар Шарчевић је рекао да, захваљујући развоју привреде, као и сарадњи привреде и образовања и околности да су технолошко знање и развој у функцији друштва, млади људи сада заиста могу да виде и своју шансу.

”Стартапови који буду планирани у том простоу, као и спинофови и друге делатности и компаније могу да дају огроман допринос граду који је, како каже, познат на мапи Србије и света по озбиљним знањима својих студента и ученика, посебно у фундаменталним наукама” рекао је Шарчевић и најавио да у скупштинску процедуру ускоро улази Предлог закона о Фонду за науку, који ће, по узору на развијене земље, имати не само средства ресорног министарства, него и других министарстава и других делатности, што значи да ће и предузећа улагати у науку.

Градоначелник Дарко Булатовић је нагласио да је ово испуњење још једног обећања датог пре две године, током седмодневног боравка Владе Србије у Нишу.

”Наш сан о Нишу, као недашњем балканском центру електронике, изградњом научно-технолошког парка, поново почиње да се остварује и почиње да буде реалност”, рекао је Булатовић.

Научно-технолошки парк треба да буде завршен до марта 2020. године, а на простору од 14.000 квадратних метара одвијаће се обука студента за коришћење напредних технологија и учење кроз праксу, што треба да резултира и убрзаним развојем ИТ сектора у овом делу Србије.

Вредност инвестиције је преко 10 милиона евра, од чега ће за изградња бити уложено осам, док ће за набавку неопходне опреме бити потребно око 2 милиона евра, обезбеђених из кредита Европске инвестиционе банке.


#   Ниш   инвестиције   Дарко Булатовић   Електронски факултет   Ана Брнабић   Драган Антић   технолошки парк   предлог закона   Западни Балкан   Младен Шарчевић   ИТ сектор   Научно технолошки парк   Дубравка Негре
@DarkoBulatovic_ @anabrnabic @NegreDubravka @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима