Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниво капиталних инвестиција у Србији је још недовољан

Bookmark and Share

Копаоник 03.03.2020. Н1 Србија

Ниво капиталних инвестиција у Србију је још недовољан, иако је начињен скок у односу на претходне године, оценила је шефица представништа Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре.

Ниво капиталних инвестиција у Србији је још недовољан

Негре је то изјавила у емисији Нови дан каналка Н1, укључењем са Копаоник бизнис форума.

Европска инвестициона банка од 2001. године, обезбедила је финансијска средства у укупном износу од 4,8 милијарди долара за пројекте у Србији који подржавају све кључне инфраструктурне секторе, као и за мала и средња предузећа, индустрију, услужне делатности и локалну самоуправу.

Шефица представништа Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре панелисткиња је на Копаоник бизнис форуму, управо на тему Инфраструктурних пројеката, а тај панел отвориће министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

За земље у развоју неопходно је да капитална улагања буду од шест до осам одсто јер су битна за подстицање јавног и приватног сектора, али, како је истакла Негре, потребно је и да постоји добар избор капиталних инвестиција, односно добре студије, као и да постоји надзирање развоја јавних капиталних улагања.

На питање колико је коронависур утицао на инвестиције, она је рекла да треба сачекати да видимо како ће последице вируса утицати, али већ сада може да се види да су финансијска тржишта у црвеном.

"Тржишта капитала достигла су најјнижи ниво од економске кризе 2008. То је дефинитивно вест коју са будним оком прате и сви у ЕУ, не само у Кини и САД, ОЕЦД је упозорио да постоји опасност да се глобални раст смањи упола ове године... у ту сврху ће се водити разговори како може да се помогне да се смање негативни ефекти финансијским средствима тј додатним улагањима у економију", закључила је.

Н1 Србија


#   инвестиције   Копаоник   Европска инвестициона банка   Н1 ТВ   Дубравка Негре
@N1infoBG @NegreDubravka @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима