Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Српска ракија и сиреви ускоро на руском тржишту

Bookmark and Share

16.03.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Пре неколико дана у Москви је усаглашен текст споразума о слободној трговини са Евроазијском унијом који ће Србији омогућити да 99,5 одсто производа пласира на тржиште те економске заједнице. Руски амбасадор је поручио да очекује да на ово тржиште стигну српска ракија, сиреви и други производи.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, рекао је да споразум омогућава приступ тржишту од 180 милиона људи, као и да су у њега укључене две нове земље, Јеременија и Киргизија.

"Имамо нови списак роба која ће се налазити на бесцаринском режиму, воћне ракије, козји и овчији сир, први пут квоте за 2.000 тона цигарета, нешто мање од 90.000 литара вињака, 400 тона крављег сира који ће моћи да се извози на тржиште Евроазијске уније", рекао је Љајић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Подсећа да Русија са Србијом има један споразум о слободној трговини који објективно има асиметричан карактер - више робе они могу да извозе код нас без царина, него што ми можемо да пласирамо тамо.

"Они и даље могу да извозе и шећер и живинско месо без плаћања царина, цигарете, док ми морамо да плаћамо цариу", објаснио је министар.

Пошто ми имамо споразум и са Белорусијом и Казахстаном, и те земље су тражиле исти споразум као са Русијом, али ми нисмо пристали, рекао је Љајић.

"Они су тражили шећер, па смо одбили, тражили су цигарете и то смо одбили, нисмо могли да дамо све што су тражили. Зато је ово један компромисан споразум, да би били задовољни произвођачи и једни и други, јер ће моћи да извозе по повољним условима", каже Љајић.

Према његовим речима, оно што је посебно важно за нас јесте један нови сигнал, препорука за стране инвеститоре, јер овај споразум омогућава и њима да ако уложе у Србију да могу своје производе да пласирају на та тржишта без царина.

Наводи да је држава створила политичке и правне претпоставке и сада је шанса за произвођаче да повећају призводњу, јер ће сада бити конкурентнији.

"Ми смо једина земља ван заједнице независних држава која има овакав споразум, имамо све предуслове да се повећа обим спољнотрговинске размене", рекао је Љајић.

Тренутна размена робе са Евроазијском унијом достиже 2,8 милијарди долара, највише с Русијом. 

Коментара: 0


#   Расим Љајић   Русија   ракија   трговина   сир   извоз
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима