Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Брање дивљих плодова воћа у Топлици редак и исплатив посао

rssBookmark and Share

Прокупље 21.06.2021. Јужна Србија Инфо

Брање шумских плодова представља солидан извор прихода јер за десетак дана, колико траје кампања бербе дивљих воћних плодова, вештији и организованији берачи у Топличком округу могу дневно да зараде и до 100 евра.

Брање дивљих плодова воћа у Топлици редак и исплатив посао

Тренутно су актуелне шумске јагоде чија је откупна цена, зависно од квалитета креће од седам до осам евра или нешто више од 1.000 динара по килограму.

Дивље јагоде је јако тешко брати јер су сакривене у шуми и испод траве на ливадама, мало их има, па је тако и мало оних који се баве тим послом, кажу откупљивачи шумских плодова из Топличког краја.

Према њиховим речима много је лакше брати дивље купине, чија сезона тек долази, јер су доступније и на нижим надморским висинама до 500 метара, али је зато и њихова откупна цена нешто нижа од цене шумских јагода и креће се од 600 до 700 динара за килограм.

Према речима откупљивача шумских плодова из прокупачког краја, боровница у нашем крају нема, оне расту на великим висинама подно Копаоника.

Брање боровница чија берба почиње у јулу је најуносније јер њихова откупна цена је висока и достиже и шест евра по килограму, а искусни берачи дневно могу да уберу и по десетак килограма тог шумског воћа.

Шумски плодови посебно боровница су тражени па се најчешће извозе на тржиште Западне Европе и у Русију.


#   Прокупље   Топлички округ   воће   јагоде   Русија   шума   извоз   природа   откупна цена   дивљи плодови
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима