Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Branje divljih plodova voća u Toplici redak i isplativ posao

rssBookmark and Share

Prokuplje 21.06.2021. Južna Srbija Info

Branje šumskih plodova predstavlja solidan izvor prihoda jer za desetak dana, koliko traje kampanja berbe divljih voćnih plodova, veštiji i organizovaniji berači u Topličkom okrugu mogu dnevno da zarade i do 100 evra.

Branje divljih plodova voća u Toplici redak i isplativ posao

Trenutno su aktuelne šumske jagode čija je otkupna cena, zavisno od kvaliteta kreće od sedam do osam evra ili nešto više od 1.000 dinara po kilogramu.

Divlje jagode je jako teško brati jer su sakrivene u šumi i ispod trave na livadama, malo ih ima, pa je tako i malo onih koji se bave tim poslom, kažu otkupljivači šumskih plodova iz Topličkog kraja.

Prema njihovim rečima mnogo je lakše brati divlje kupine, čija sezona tek dolazi, jer su dostupnije i na nižim nadmorskim visinama do 500 metara, ali je zato i njihova otkupna cena nešto niža od cene šumskih jagoda i kreće se od 600 do 700 dinara za kilogram.

Prema rečima otkupljivača šumskih plodova iz prokupačkog kraja, borovnica u našem kraju nema, one rastu na velikim visinama podno Kopaonika.

Branje borovnica čija berba počinje u julu je najunosnije jer njihova otkupna cena je visoka i dostiže i šest evra po kilogramu, a iskusni berači dnevno mogu da uberu i po desetak kilograma tog šumskog voća.

Šumski plodovi posebno borovnica su traženi pa se najčešće izvoze na tržište Zapadne Evrope i u Rusiju.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Toplički okrug   voće   jagode   Rusija   šuma   izvoz   priroda   otkupna cena   divlji plodovi
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima