Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Између осталих, још једна алексиначка фирма извозила грчко воће у Русију као да је домаће

rssBookmark and Share

Алексинац 26.04.2021. Јужна Србија Инфо

МУП је ухапсио петоро одговорних лица привредних друштава и 63 пољопривредна произвођача због тога што су лажно декларисали нектарине како би извршли реекспорт воћа купцима у Руској федерацији

Фото: magicnobilje.com/screenshot
Фото: magicnobilje.com/screenshot

МУП, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, Пореском полицијом, Управом царине и Министарством пољопривреде, ухапсили су петоро одговорних лица привредних друштава и 63 пољопривредна произвођача због постојања основа сумње да су  малверзацијама оштетили буџет Републике Србије за 107.103.765 динара.

Ухапшени су Н. П. (1959) и К. П. (1963), одговорна лица фирме „New land of fruit“, Н. Ц. (1982) и З. Ц. (1957), одговорна лица фирме „Цитрум АКЗ“, као и Б. К. (1977), одговорно лице привредног друштва „Д&Б транс“ (Дражевац крај Алексинца) због постојања основа сумње да су извршили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, прање новца, фалсификовање службене исправе и пореска утаја, док се 63 пољопривредна произвођача сумњиче за кривична дела прање новца и фалсификовање службене исправе.

Сумња се да су Н. П., К. П., Н. Ц., З. Ц. и Б. К., током 2017. и 2018. године, брескве и нектарине увезене из Грчке лажно декларисали као да су српског порекла како би извршли реекспорт воћа купцима у Руској федерацији.

Они су, како се сумња, сачинили лажну документацију о откупу и исплати брескви и нектарина пољопривредним произвођачима из Србије, коју су произвођачи потписивали, а део новца који је уплаћен на њихов рачун на име ПДВ надокнаде вратили су фирми „New land of fruit“.

На тај начин су Н. П., К. П., Н. Ц. и З. Ц. оштетили буџет Републике Србије за 107.103.765 динара, а прибавили противправну имовинску корист у износу од 104.755.884 динара.

Такође, кривична пријава је поднета и против фирме „New land of fruit“ за кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, прање новца и пореска утаја.

Осумњичени су, уз кривичну пријаву,  приведени надлежном тужилаштву.


#   Алексинац   превара   Грчка   Русија   привредни криминал   Дражевац   извоз   ПУ Ниш   бресква   нектарине   Д&Б транс
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима