Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Струја скупља за 15%, рачуни већи за 25%?

Bookmark and Share

09.03.2015. Тв Зона Плус, Јужна Србија Инфо

Од 1. априла скупља ће бити скупља за 15 одсто, али ће изгледа рачуни за струју бити већи за 25 одсто.

фото Новости
фото Новости

Када је стални представник ММФ-а у Србији рекао да је већ договорено са Владом да струја поскупи од 1. априла, то су почели да потврђују и српски министри.

А онда се испоставило и тачно да ће бити уведена и акциза на струју и то, како каже министар финансија Душан Вујовић, пола динара по киловат-сату. По свему судећи, та акциза није урачуната у поскупљење од 15 одсто, па ће кад се све прерачуна, рачун бити већи за чак четвртину! А тешко да ће то играње процентима било који потрошач у Србији схватити као првоаприлску шалу!

Ако сте лети трошили око 600 киловатсати за месец дана, рачун за струју, уз никада потпуно смислено објашњене ставке као што су обрачунска снага, трошак јавног снабдевача и накнада за повлашћене потрошаче, али и ПДВ од чак 20 одсто, до сада је био око 4.000 динара. Када се сада дода поскупљење од 15 одсто то ће бити још око 600 динара. А кад додате акцизу, то је још 330 динара. Тако вам се рачун увећава за скоро 1.000 динара, а онда испада да је поскупљење укупно не 15, него чак 25 одсто!

Зими та рачуница изгледа овако на примеру домаћинства које се греје на струју и води рачуна да пећ укључује искључиво ноћи, када је струја јефтина: Сада је рачун у зимском месецу био око 8.000 за око 1.500 киловатсати. Додајте 15 %, то је плус 1.200 динара. Додајте још акцизу, тј 750 динара и рачун скаче за око 2.000 динара, што је опет 25 одсто више.

Министар финансија Душан Вујовић је у интервјуу за дневни лист “Политика” истакао и да је вест о поскупљењу струје тек недавно јавно потврђена јер Влада није хтела да објављује програм договорен са ММФ јер Влада није “желела да људе оптерећује пре објаве Борда директора ММФ.”

У медијима је ситуација таква да би вест о поскупљењу могла да одвуче пажњу јавности с најважније позитивне ствари да смо, после два неуспешна покушаја, добили подршку ММФ-а, рекао је министар Вујовић.

 

Коментара: 0


#   струја   поскупљење   Душан Вујовић   ТВ Зона Плус   ММФ
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима