Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Struja skuplja za 15%, računi veći za 25%?

Bookmark and Share

09.03.2015. Tv Zona Plus, Južna Srbija Info

Od 1. aprila skuplja će biti skuplja za 15 odsto, ali će izgleda računi za struju biti veći za 25 odsto.

foto Novosti
foto Novosti

Kada je stalni predstavnik MMF-a u Srbiji rekao da je već dogovoreno sa Vladom da struja poskupi od 1. aprila, to su počeli da potvrđuju i srpski ministri.

A onda se ispostavilo i tačno da će biti uvedena i akciza na struju i to, kako kaže ministar finansija Dušan Vujović, pola dinara po kilovat-satu. Po svemu sudeći, ta akciza nije uračunata u poskupljenje od 15 odsto, pa će kad se sve preračuna, račun biti veći za čak četvrtinu! A teško da će to igranje procentima bilo koji potrošač u Srbiji shvatiti kao prvoaprilsku šalu!

Ako ste leti trošili oko 600 kilovatsati za mesec dana, račun za struju, uz nikada potpuno smisleno objašnjene stavke kao što su obračunska snaga, trošak javnog snabdevača i naknada za povlašćene potrošače, ali i PDV od čak 20 odsto, do sada je bio oko 4.000 dinara. Kada se sada doda poskupljenje od 15 odsto to će biti još oko 600 dinara. A kad dodate akcizu, to je još 330 dinara. Tako vam se račun uvećava za skoro 1.000 dinara, a onda ispada da je poskupljenje ukupno ne 15, nego čak 25 odsto!

Zimi ta računica izgleda ovako na primeru domaćinstva koje se greje na struju i vodi računa da peć uključuje isključivo noći, kada je struja jeftina: Sada je račun u zimskom mesecu bio oko 8.000 za oko 1.500 kilovatsati. Dodajte 15 %, to je plus 1.200 dinara. Dodajte još akcizu, tj 750 dinara i račun skače za oko 2.000 dinara, što je opet 25 odsto više.

Ministar finansija Dušan Vujović je u intervjuu za dnevni list “Politika” istakao i da je vest o poskupljenju struje tek nedavno javno potvrđena jer Vlada nije htela da objavljuje program dogovoren sa MMF jer Vlada nije “želela da ljude opterećuje pre objave Borda direktora MMF.”

U medijima je situacija takva da bi vest o poskupljenju mogla da odvuče pažnju javnosti s najvažnije pozitivne stvari da smo, posle dva neuspešna pokušaja, dobili podršku MMF-a, rekao je ministar Vujović.

 

Komentara: 0


#   struja   poskupljenje   Dušan Vujović   TV Zona Plus   MMF
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}