Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Струја скупља због већих плата у ЕПС-у

Bookmark and Share

02.03.2016. Танјуг, Мондо

Електропривреда Србије је поскупљење струје искористила за повећање плата, иако дугује милијарду евра и требало је да смањи плате, каже председник Фискалног савета Павле Петровић.

Струја скупља због већих плата у ЕПС-у

Фискални савет упозорио је да се реформа Електропривреде Србије не спроводи, те да су највећи проблеми ЕПС-а превелик број запослених и велике плате, које су, уместо да буду смањене, по свему судећи у 2015. јос и повећане.

Председник Фискалног савета Павле Петровић истакао је да то предузеће дугује око милијарду евра и да би било неодрживо ако се то превали на буџет.

"Влада је ЕПС-у гарантовала кредите, а ако он ствара губитке, влада то мора да покрије", објаснио је Петровић на конференцији за новинаре.

Он је навео да је од претходног повећања струје за седам одсто, тек три одсто припало ЕПС-у, али да се и то, по свему судећи, прелило на повећање плата запосленима.

"Ако се то заиста догодило, неодговорно је да се раст плата у ЕПС-у на крају прелива на леђа грађана", рекао је он.

Петровић је указао да ЕПС планира да ове године смањи број запослених за 1. 000 иако је вишак 5.000 до 10.000 људи, а тих 1.000 како је рекао, махом су запослени који одлазе у пензију.

"Дакле, огромни су трошкови за запослене у ЕПС-у, а то није дотакнуто. План за ову годину је скроман, око 1.000 отказа, а то је број оних који одлазе у пензију. Тај проблем се не адресират, а још постоји и проблем са отпремнинама јер они траже 800, 900 и 1.200 евра", рекао је Петровић.

Он је истакао да то нису "паре које ЕПС има па ће да им да", него ће се и то на крају свалити на грађане Србије.

Петровић је подсетио да поједина предузећа, попут РТБ Бора или Железаре, не плаћају ЕПС-у струју.

"Када кажемо да не можемо да затворимо РТБ Бор, Железару... нема трошкова, то није истина јер трошкова има. Ту струју неко мора да плати", навео је Петровић.

Он се осврнуо и на цену струје за грађане, и указао да је и даље у Србији најјефтинија у региону.

"Ниска цена доводи до нерационалног трошења струје која је скуп ресурс, а повећање цене је потребно и за одрживо пословање ЕПС-а. Наравно, не да тај новац оде на плате", казао је Петровић и закључио да је лоше пословање ЕПС-а тренутно највећи ризик по јавне финансије Србије.

 


#   ЕПС   плате   Електродистрибуција   Фискални савет   Павле Петровић
@EPSsnabdevanje @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима