Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Топлана: Субвенције за кориснике који живе у енергетски неефикасним објектима

rssBookmark and Share

Ниш 29.10.2020. Јужна Србија Инфо

"И ове као и претходних година субвенционисаћемо кориснике који живе у енергетски неефикасним објектима и имају специфичну потрошњу већу од 120 одсто. Том мером штитимо кориснике из оваквих зграда, који су највише осетили прелазак на тарифни систем наплате потрошње”, истиче директор Предраг Милачић.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо
 • ‘’Градска топлана’’ ће и ове грејне сезоне корисницима који троше више од 120 одсто енергије, односно више од 20 одсто од израчунатог градског просека, варијабилни део рачуна обрачунавати до граничне вредности од 120 одсто.    
           
  Овакав систем наплате биће примењиван све док се не дође до трајног решења за смањивање потрошње, које ће се остварити на два начина. Прво, Топлана треба да заврши реконструкцију старих подстаница, које стварају губитке на топловодној мрежи. Подаци Топлане показују да тренутно 63 подстанице, односно стотинак зграда, имају изнадпросечну потрошњу. 
 •  
 • Друга идеја је да се оснује фонд за подршку станарима ради санирања стамбених зграда побољшањем топлотне изолације објеката, како би постале енергетски ефикасне, у чему би осим средстава Града, према овом предлогу, требало конкурисати и за републичка и средства од различитих, па и међународних организација и фондова. Идеја је да се станарима на овај начин омогући да подигну кредите за адаптацију стамбених зграда, а да те кредите враћају “из разлике” у месечној потрошњи, која би била смањена после обављених радова на топлотној изолацији.   

Кредит

 • ‘’Градска топлана’’ узеће крадит од 250 милиона динара за плаћање енергената добављачу и још 50 милиона динара на основу дозвољеног минуса, каже Предраг Милачић, директор Градске топлане. Он додаје да се ради о пракси која се примењује годинама јер не постоји други начин да се исплати гас добављачима, а до овог раскорака долази због тога што се рокови плаћања енергената не подударају са роковима наплате услуга грађанима.
             
 • “Основни разлог за узимање кредита за текућу ликвидност је непоклапање валута за преузимање природног гаса од нашег добављача Југоросгаса и рачуна који корисници плаћају на 12 месеци за даљинско грејање. Подизањем кредита ми ћемо у потпуности измирити дуг из претходне грејне сезоне, пре него што стигну први рачуни корисницима за текућу сезону’’- каже Милачић.
               
 • Када је ради о коришћењу дозвољеног минуса по текућим рачунима, Топлана не користи у континуитету дозвољни минус. 
                ‘
 • ’Тренутна задуженост је испод четвртине од укупног износа од 50 милиона, односно десетак милиона динара”, каже Милачић и додаје да јемство за кредит намењен текућој ликвидности, односно плаћању енергената даје “Обједињена наплата” са чим су се сагласили и градски већници.

Коментара: 1


#   Ниш   субвенције   Градска топлана ЈКП   кредити   даљинско грејање   Предраг Милачић
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+) (-)

  Дракче-Тормак, 30.10.2020.:
  ,,Podizanjem kredita mi ćemo u potpunosti izmiriti dug iz prethodne grejne sezone..."
  Подизањем дуга измириће дуг. Браво, тако раде вајни ек. ,,експерти". Наш народ ома за то добру изреку ,,Из шупље, у празно". Смањите непродуктивне админ., укините страначке чланове управног одбора, смањите трошкове кроз непотребне путне трошкове, личне доходке,...возни парк,....


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима