Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Чистији ваздух и уштеда: Градска топлана преузима котларницу Клиничког центра

rssBookmark and Share

Ниш 15.03.2021. Јужна Србија Инфо

У понедељак су директор УКЦ Ниш Зоран Перишић и директор ЈКП „Градска Топлана“ у Нишу Предраг Милачић потписали уговор о преузимању котларнице која припада УКЦ Ниш. Уговор је потписан у Градској кући у присуству градоначелнице Драгане Сотировски.

Чистији ваздух и уштеда: Градска топлана преузима котларницу Клиничког центра

Како је речено, преузимањем ове биће угашено шест котларница које су биле велики загађивачи јер за производњу топлотне енергије нису користиле природни гас.

На овај начин ће се смањити и емисија штетних гасова који су главни загађивачи ваздуха у Нишу, а према речима градоначелнице Драгане Сотировски биће увећена и градска имовина за 3,7 милиона евра.

„Најпре ћемо овим поступком смањити загађење ваздуха по коме, нажалост, још увек предњачимо у Србији. Друго, увећаћемо вредност наше градске имовине за око три милиона и 700 хиљада евра. Република Србија сада враћа имовину граду, а то нама јако значи. Град има озбиљну идеју шта ће и на који начин побољшати квалитет ваздуха у Нишу. Разговарали смо са готово свим републичким институцијама, а нашим градским наложили да у најкраће време пређу са чврстих енергената на гас. За то смо издвојили око 20 милиона динара. Пре свега мислим на зграду код Уреда, на Правни факултет и зграду Универзитета. То су три важне тачке у граду, уз постојећих шест, које се налазе у близини УКЦ“, истакла је градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Према речима директора УКЦ Ниш професора др Зорана Перишића њихова топлана је радила са свега неких 30 посто капацитета.

„Наравно наша делатност искључује могућност да на неки други начин тај капацитет повећамо и овим се отвара простор за Градску топлану да може те капацитете да искористи пуно рационалније и пуно боље уклањајући пре свега загађиваче у окружењу. Потписивањем овог уговора цела топлана КЦ Ниш прелази на управљање и руковођење у ЈКП „Градска топлана“ Ниш. У ситуацији када смо лимитирани и особљем и квалитетом онога што је то особље имало, знало и могло, уговорима којима су постојали прелажењем топлане у власништво Градске топлане у Нишу је за нас веома добар потез“, казао је Перишић.

Директор Градске Топлане Предраг Милачић је истако да је овим потезом капацитет Топлане увећан за 13 посто.

„Топлана УКЦ ради на природни гас што је само наставак наших активности на затварању свих наших топлотних извора који као енергенте користе течна посебна говора мазут и лож уље. Ми смо и до сада производили свега 6 посто укупне енергије сагоревајући мазут а чак 94 посто природни гас.Након преузимања ове топлане и веома скорог гашења нешег, у овом тренутку највећег мазутног топлотног извора толане Чаир, тај проценат је пасти на испод 4 процента“, казао је Милачић.

Сама топлана КЦ је планирана и дизејнирана тако да поред објеката који се налазе у самом кругу КЦ покрије све јавне објекте у његовој непосредној околини.

„То су Медицинска школа, наша котларница Чаир, Медицински факултет, Павиљон 3 Студентског центра, Завод за плућне болести, Завод за хитну медицинску помоћ. За све њих очекујем да већ током ове године завршимо конверзију на ову нову толану и да затворимо постојаће индивудалне котларнице које користе лож уље или угаљ што је случај са Медицинским факултетом. Сигуран сам да ћемо на тај начин у том делу града поправити у великој мери еколошку слику и поправљања кваитета ваздуха у Нишу. У сарадњи са Градом имамо планове како за остале веће јавне објекте у граду који користе мазут или угаљ, тако и за индивидуална ложишта у граду“, нагласио је Милачић.

За све остале топлотне изворе имамо стратегију и планове када и како ћемо их конвертовати на еколошки прихватљивије горива.

„Примарна алтернатива нам је природни гас тамо где је доступан, а секундарна алтернатива је биомаса. У року од пар година, Градска топлана неће више производити топлотну енергију сагоревајући еколошки недовољно прихватљива течна фосилна горива“, истакао је Милачић.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски је истакла да Ниш има озбиљну идеју на који начин да побољша стање ваздуха у граду.

„Град има озбиљну идеју шта ће и на који начин побољшати квалитет ваздуха у Нишу. Разговарали смо са готово свим републичким институцијама, а нашим градским наложили да у најкраће време пређу са чврстих енергената на гас. За то смо издвојили око 20 милиона динара у буџету. Пре свега мислим на зграду код Уреда, на Правни факултет и зграду Универзитета. То су три важне тачке у граду, уз постојећих шест, које се налазе у близини УКЦ“, казала је Сотировски.


#   Ниш   Клинички центар Ниш   Драгана Сотировски   Градска топлана ЈКП   Зоран Перишић   даљинско грејање   Предраг Милачић   аерозагађење
#GradonacelnicaN @ProfdrPerisic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима