Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Čistiji vazduh i ušteda: Gradska toplana preuzima kotlarnicu Kliničkog centra

rssBookmark and Share

Niš 15.03.2021. Južna Srbija Info

U ponedeljak su direktor UKC Niš Zoran Perišić i direktor JKP „Gradska Toplana“ u Nišu Predrag Milačić potpisali ugovor o preuzimanju kotlarnice koja pripada UKC Niš. Ugovor je potpisan u Gradskoj kući u prisustvu gradonačelnice Dragane Sotirovski.

Čistiji vazduh i ušteda: Gradska toplana preuzima kotlarnicu Kliničkog centra

Kako je rečeno, preuzimanjem ove biće ugašeno šest kotlarnica koje su bile veliki zagađivači jer za proizvodnju toplotne energije nisu koristile prirodni gas.

Na ovaj način će se smanjiti i emisija štetnih gasova koji su glavni zagađivači vazduha u Nišu, a prema rečima gradonačelnice Dragane Sotirovski biće uvećena i gradska imovina za 3,7 miliona evra.

„Najpre ćemo ovim postupkom smanjiti zagađenje vazduha po kome, nažalost, još uvek prednjačimo u Srbiji. Drugo, uvećaćemo vrednost naše gradske imovine za oko tri miliona i 700 hiljada evra. Republika Srbija sada vraća imovinu gradu, a to nama jako znači. Grad ima ozbiljnu ideju šta će i na koji način poboljšati kvalitet vazduha u Nišu. Razgovarali smo sa gotovo svim republičkim institucijama, a našim gradskim naložili da u najkraće vreme pređu sa čvrstih energenata na gas. Za to smo izdvojili oko 20 miliona dinara. Pre svega mislim na zgradu kod Ureda, na Pravni fakultet i zgradu Univerziteta. To su tri važne tačke u gradu, uz postojećih šest, koje se nalaze u blizini UKC“, istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Prema rečima direktora UKC Niš profesora dr Zorana Perišića njihova toplana je radila sa svega nekih 30 posto kapaciteta.

„Naravno naša delatnost isključuje mogućnost da na neki drugi način taj kapacitet povećamo i ovim se otvara prostor za Gradsku toplanu da može te kapacitete da iskoristi puno racionalnije i puno bolje uklanjajući pre svega zagađivače u okruženju. Potpisivanjem ovog ugovora cela toplana KC Niš prelazi na upravljanje i rukovođenje u JKP „Gradska toplana“ Niš. U situaciji kada smo limitirani i osobljem i kvalitetom onoga što je to osoblje imalo, znalo i moglo, ugovorima kojima su postojali prelaženjem toplane u vlasništvo Gradske toplane u Nišu je za nas veoma dobar potez“, kazao je Perišić.

Direktor Gradske Toplane Predrag Milačić je istako da je ovim potezom kapacitet Toplane uvećan za 13 posto.

„Toplana UKC radi na prirodni gas što je samo nastavak naših aktivnosti na zatvaranju svih naših toplotnih izvora koji kao energente koriste tečna posebna govora mazut i lož ulje. Mi smo i do sada proizvodili svega 6 posto ukupne energije sagorevajući mazut a čak 94 posto prirodni gas.Nakon preuzimanja ove toplane i veoma skorog gašenja nešeg, u ovom trenutku najvećeg mazutnog toplotnog izvora tolane Čair, taj procenat je pasti na ispod 4 procenta“, kazao je Milačić.

Sama toplana KC je planirana i dizejnirana tako da pored objekata koji se nalaze u samom krugu KC pokrije sve javne objekte u njegovoj neposrednoj okolini.

„To su Medicinska škola, naša kotlarnica Čair, Medicinski fakultet, Paviljon 3 Studentskog centra, Zavod za plućne bolesti, Zavod za hitnu medicinsku pomoć. Za sve njih očekujem da već tokom ove godine završimo konverziju na ovu novu tolanu i da zatvorimo postojaće indivudalne kotlarnice koje koriste lož ulje ili ugalj što je slučaj sa Medicinskim fakultetom. Siguran sam da ćemo na taj način u tom delu grada popraviti u velikoj meri ekološku sliku i popravljanja kvaiteta vazduha u Nišu. U saradnji sa Gradom imamo planove kako za ostale veće javne objekte u gradu koji koriste mazut ili ugalj, tako i za individualna ložišta u gradu“, naglasio je Milačić.

Za sve ostale toplotne izvore imamo strategiju i planove kada i kako ćemo ih konvertovati na ekološki prihvatljivije goriva.

„Primarna alternativa nam je prirodni gas tamo gde je dostupan, a sekundarna alternativa je biomasa. U roku od par godina, Gradska toplana neće više proizvoditi toplotnu energiju sagorevajući ekološki nedovoljno prihvatljiva tečna fosilna goriva“, istakao je Milačić.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da Niš ima ozbiljnu ideju na koji način da poboljša stanje vazduha u gradu.

„Grad ima ozbiljnu ideju šta će i na koji način poboljšati kvalitet vazduha u Nišu. Razgovarali smo sa gotovo svim republičkim institucijama, a našim gradskim naložili da u najkraće vreme pređu sa čvrstih energenata na gas. Za to smo izdvojili oko 20 miliona dinara u budžetu. Pre svega mislim na zgradu kod Ureda, na Pravni fakultet i zgradu Univerziteta. To su tri važne tačke u gradu, uz postojećih šest, koje se nalaze u blizini UKC“, kazala je Sotirovski.

Komentara: 0


#   Niš   Klinički centar Niš   Dragana Sotirovski   Gradska toplana JKP   Zoran Perišić   daljinsko grejanje   Predrag Milačić   aerozagađenje
#GradonacelnicaN @ProfdrPerisic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima