Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Трејс тражи од Србије одштету од 17 милиона евра због кашњења радова на коридору 10

rssBookmark and Share

Владичин Хан 05.02.2019. Инсајдер

Компанија Трејс тражи од Коридора Србије две милијарде динара, односно скоро 17 милиона евра на име одштете због кашњења радова за које, како тврде, они нису одговорни.

Трејс тражи од Србије одштету од 17 милиона евра због кашњења радова на коридору 10

Државно предузеће Коридори Србије ангажовало је компанију Трејс, у чијем се возилу у тренутку саобраћајне несреће налазио директор Коридора у оставци Зоран Бабић, на изградњи деонице на Коридору 10 кроз Грделичку клисуру. Уговор за ову деоницу потписан је 2013. године, а цена је била 3,5 милијарди динара. Међутим, према истраживању Инсајдера, компанија Трејс тражи од Коридора Србије две милијарде динара, односно скоро 17 милиона евра на име одштете због кашњења радова за које, како тврде, они нису одговорни. Одлука државног предузећа о овим захтевима се тек очекује. 

Коридори Србије и компанија Трејс потписали су 29. априла 2013. уговор за изградњу деонице Предејане - Царичина Долина. Деоница означена као Лот 2, према подацима са сајта Коридора Србије, укључује отворену трасу, осам мостова, два надвожњака и петљу Предејане. Рок за изградњу био је 720 дана од датума потписивања уговора. Уместо за мање од две године, ова деоница није завршена ни након готово шест година, а најновији рок је први квартал 2019.

У међувремену је бугарска компанија Трејс Коридорима Србије упутила три одштетна захтева због кашњења за које она, како тврде, није одговорна. Као разлози се између осталог наводи чињеница да нису могли да приступе на време терену на коме је требало да почне градња, затим лоши временски услови и поплаве, кашњење због неадекватног пројекта, па чак и недостака грађевинских дозвола.

У првом захтеву, који је допуњаван у неколико наврата,  компанија Трејс тражи додатних 1,5 милиона динара за кашњење од 837 дана.

У другом захтеву тражи се додатних 184,8 милиона динара. То је уједно и једини захтев на који је одговорено и који је одбијен.

У трећем захтеву фирма Трејс тражи још 405 милиона динара, а затим подноси исправљени захтев у коме тражи одштету од 253 милиона динара, као и продужетак рока за 117 дана.

Надлежни још нису донели одлуке о највећим одштетним захтевима, односно о првом и трећем. Они су и даље на разматрању надлежним инжењерима надзор, који ће одлучити о основаности и коначној висини одштете која ће извођачу бити исплаћена. У одговору Коридора Србије на захтев новинара Инсајдера да нам доставе одштетне захтеве на деоницама кроз Грделичку клисуру наводи се да „Инжењер (Надзорни орган) на Лот-у 2 још увек није урадио финалне детерминације клејмова, јер су радови још у току“.

До тада неће бити познато колико су заиста грађане Србије коштали радови које је изводила компанија Трејс на Коридору 10. Није познато још ни колико је на крају коштала деоница код Грделице коју ради шпанска фирма Азви.

Како је Инсајдер већ објавио, у случају тунела Предејане, извођач је рецимо тражио одштету од 14,2 милиона евра, али му је на крају признато 2,8 милиона евра. Према иницијалном уговору изградња тунела требало је да кошта 15,2 милиона евра. С исплаћеном одштетом коначан трошак био је 18 милиона евра.

Лоши и недовршени пројекти практично су увек главни разлог на који се приликом испостављања одштетних захтева позивају инвеститори и због којих многе инвестиције, пре свега инфраструктурне, држава Србија, односно грађани, плаћају знатно више од уговорене вредности. Јер када пројекат није добар, одговорност не сноси извођач радова већ инвеститор, иза кога стоји држава.

Све то дешава се иако процедура предвиђа да пројекат прође више нивоа контроле и технички надзор и ревизиону комисију надлежног министарства.

Када је реч о послу Коридора Србије  компаније Трејс спорно је и то што се у Уговору о изградњи деонице пута нашла и набавка шест аутомобила које ће платити компанија Трејс, а на крају радова ће припасти Коридорима Србије.

За ову ставку из Уговора јавност је сазнала пратично случајно, након саобраћајне незгоде у којој је једна особа страдала и након које је директора Коридора Зоран Бабић поднео оставку.

Уговор није објављен на сајту Коридора, а новинари Инсајдера тражили су га у петак од државног предузећа. Због чињеница да се набавка аутомобила нашла у уговору, да о одштетним захтевима, односно додатним исплатама и продужењима рокова одлучују Коридори Србије, поставља се питање да ли је цена аутомобила уграђена у цену изградње пута, односно да ли ће их на крају, заједно с путем, платили грађани.

Инсајдер


#   Путеви Србије   Владичин Хан   саобраћај   Предејане   Грделичка клисура   временски услови   коридор 10   Бугарска   Зоран Бабић   Коридори Србије   Трејс - Trace Group Hold   Царичина Долина
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима