Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Успорен привредни раст: Србија у региону боља само од БиХ

Bookmark and Share

15.07.2019. Економске вести

У првом кварталу 2019. године дошло је до забрињавајућег успоравања раста економије – реални раст бруто домаћег производа Србије у првом кварталу 2019. године у односу на исти квартал 2018. године износио је само 2,5%.

Успорен привредни раст: Србија у региону боља само од БиХ

Што се почетка године тиче, Србија лоше стоји и у односу на земље у региону.

Нижи раст од Србије у првом кварталу 2019. године имала је само Босна и Херцеговина - раст је реално износио 2,2%.

У првом кварталу 2019. године у односу на исти квартал 2018. реални раст БДП-а Црне Горе износио је 3%, Словеније 3,2%, Хрватске 3,9% и Македоније 4,1%.

Народна банка Србије одлучила је да, у условима ниске инфлације, да свој допринос економском расту Србије.

Извршни одбор Народне банке Србије донео је у четвртак одлуку да референтну каматну стопу снизи на 2,75% као додатну подршку привредном расту.

То је нова најнижа референтна каматна стопа у режиму циљане инфлације (2,75%), наведено је у саопштењу Народне банке Србије.

Извршни одбор НБС истиче да је инфлација чврсто под контролом шесту годину заредом, при чему је у складу с најавом у мају смањена на 2,2% на међу годишњем нивоу.

„Кретања у међународном окружењу карактеришу спорији економски раст и нижа инфлација од очекиване, због чега су Европска централна банка и Систем федералних резерви најпре најавиле спорије повећање својих кључних каматних стопа, да би након тога постала све извеснија могућност ублажавања њихових монетарних политика“,наводи се у саопштењу НБС.

„Европска централна банка је продужила период током којег неће мењати своје кључне каматне стопе (бар до средине 2020.године),а најавила је и друге мере за ублажавање монетарне политике“, додаје се у саопштењу.

Коментара: 0


#   привреда   НБС   финансије   регион   инфлација   Босна и Херцеговина   привредни раст   Извршни одбор
@SrbNarodnabanka @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима