Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Usporen privredni rast: Srbija u regionu bolja samo od BiH

Bookmark and Share

15.07.2019. Ekonomske vesti

U prvom kvartalu 2019. godine došlo je do zabrinjavajućeg usporavanja rasta ekonomije – realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u prvom kvartalu 2019. godine u odnosu na isti kvartal 2018. godine iznosio je samo 2,5%.

Usporen privredni rast: Srbija u regionu bolja samo od BiH

Što se početka godine tiče, Srbija loše stoji i u odnosu na zemlje u regionu.

Niži rast od Srbije u prvom kvartalu 2019. godine imala je samo Bosna i Hercegovina - rast je realno iznosio 2,2%.

U prvom kvartalu 2019. godine u odnosu na isti kvartal 2018. realni rast BDP-a Crne Gore iznosio je 3%, Slovenije 3,2%, Hrvatske 3,9% i Makedonije 4,1%.

Narodna banka Srbije odlučila je da, u uslovima niske inflacije, da svoj doprinos ekonomskom rastu Srbije.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je u četvrtak odluku da referentnu kamatnu stopu snizi na 2,75% kao dodatnu podršku privrednom rastu.

To je nova najniža referentna kamatna stopa u režimu ciljane inflacije (2,75%), navedeno je u saopštenju Narodne banke Srbije.

Izvršni odbor NBS ističe da je inflacija čvrsto pod kontrolom šestu godinu zaredom, pri čemu je u skladu s najavom u maju smanjena na 2,2% na među godišnjem nivou.

„Kretanja u međunarodnom okruženju karakterišu sporiji ekonomski rast i niža inflacija od očekivane, zbog čega su Evropska centralna banka i Sistem federalnih rezervi najpre najavile sporije povećanje svojih ključnih kamatnih stopa, da bi nakon toga postala sve izvesnija mogućnost ublažavanja njihovih monetarnih politika“,navodi se u saopštenju NBS.

„Evropska centralna banka je produžila period tokom kojeg neće menjati svoje ključne kamatne stope (bar do sredine 2020.godine),a najavila je i druge mere za ublažavanje monetarne politike“, dodaje se u saopštenju.

Komentara: 0


#   privreda   NBS   finansije   region   inflacija   Bosna i Hercegovina   privredni rast   Izvršni odbor
@SrbNarodnabanka @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima