Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Расписан тендер за изградњу друге фазе НТП Ниш – Инвестиција вредна преко 20 милиона

rssBookmark and Share

Ниш 21.09.2023. Јужна Србија Инфо

Владa Републике Србије објавилa је тендер за изградњу научно-технолошких паркова у Крушевцу, Нишу и Чачку.
Овом иницијативом значајно се унапређује национална инфраструктура у области иновација, потенцирајући важност технолошког и иновативног домена у Србији.

Фото: НТП Ниш
Фото: НТП Ниш

Уз инвестицију од преко 20 милиона евра, опредељених за проширење капацитета Научно-технолошког парка Ниш (НТП Ниш), у плану је да се за мање од две године изгради око 18.000 м2 савременог простора, од чега ће око 9.000 м2 бити канцеларијскиг и око 1.000 м2 лабораторојског простора. Након изградње новог објекта, укупни капацитет НТП Ниш биће преко 30.000 м2, са преко 15.000 м2 канцеларијског и лабораторијског простора који ће имати капацитет да прими око 1.500 стручњака посвећених развоју иновативних пројеката.

Планирани објекат биће изграђен у северозападном делу комплекса НТП Ниш, између вишенаменске ламеле Електронског факултета и ресторана Студентског центра.
У претходном периоду, почевши од оснивања, НТП Ниш постао је препознат као регионални центар иновација, са преко 50 компанија у чланова, у којима је запослено преко 500 запослених, који раде на развоју сопствених иновативних производа и услуга, у постојећем објекту НТП Ниш.

Доградња и проширење НТП Ниш не само да ће значајно побољшати услове за постојеће чланове парка, већ ће отворити врата за бројне нове компаније, као и привлачење и покретање нових развојних ценатара технолошких компанија које желе да се придруже и заједно допринесу расту нашег иновационог екосистема. Ова иницијатива истовремено представља нови стратешки правац за јачање конкурентности Региона Јужне и Источне Србије.
Имплементација овог пројекта омогућиће да се подигне конкурентност региона Јужне и Источне Србије, кроз стварање услова за креирање већег броја стартап компанија, развоја постојећих компанија и привлачења глобалних развојних центара, чиме ће на бити дат допринос задржавању стручњака у региону, самозапошљавању и запошљавању младих високообразованих људи и промени структуре привреде ка економији заснованој на знању.

Изградњом новог објекта поред наведеног биће створени услови за развој заједнице и развој нових пројеката, поред ИКТ сектора као најбрже растућег у Србији, мерено како кроз извоз, тако и бројем запослених, и у областима и функцијама НТП Ниш које нису и довољној мери заступљене, или за које има потенцијала и интересовања а нема просторних капацитета. Планира се интезивнији рад на функцији трансфера технологија и комерцијализацији научно-истраживачких пројеката, развоју заједничких истраживачких пројеката и лабораторија између више научно-истраживачких организација и привреде, развоја стартапова и иновативних пројеката из области зелене економије и енергетске ефикасности, биотехнологија, сајбер безбедности, роботике, високотехнолошких пројеката из области аутомобилске индустрије и мобилности.

Почетак радова на проширењу капацитета НТП Ниш планиран је најкасније почетком 2024. године.


#   Ниш   Влада Републике Србије   тендер   Научно технолошки парк
@Vlada_SR @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима