Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Владичин Хан: Празне хале чекају машине и раднике

rssBookmark and Share

Владичин Хан 29.09.2015. РТС, Јужна Србија Инфо

Мења се привредна слика Владичиног Хана, општине која спада у неразвијене.
Млекара, произвођачи каблова и намештаја, Јужна Морава и Слога добили су - нове власнике.

Владичин Хан: Празне хале чекају машине и раднике

Хале су још увек празне, чекају машине и раднике. Слога је некада производила намештај, а ускоро ће аутоделове за најпознатије светске брендове.

Реномирана турска компанија Теклас Аутомотиве у адаптацију простора уложиће око милион евра и до краја године, најављују, упослиће првих 100 радника.

Влада Републике Србије усвојила је Уговор са турском компанијом аутомобилске индустрије, која ће градити нову фабрику и уложити 11 милиона, 300 хиљада евра и упослити 400 радника.

"Компанија из области ауто индустрије ради системе за кочионе цилиндре, црева, метлице за брисаче", каже Горан Младеновић, народни посланик.

Отварају се после четрири године и врата производних хала Јужне Мораве која је производила алучеличну ужад за дистрибуцију електричне енергије. Предузеће је из стечаја купила фирма Смелтинг из Македоније за 36 милиона динара.

"Тренутно је у процедури сређивање папира како би могли да кренемо са радом. У почетку ћемо запослити 20 до 30, а касније и преко 50 радника", каже Небојша Савић, директор фирме Смелтинг у Владичином Хану.

Странци су купили и Млекару у Хану. Предузеће Беланова из Бугарске почело је са 10 радника, сада има 50. Производи су биљног порекла.

"Могућност млекаре је велика, али нема тржишта у Србији да може да се ради пуним капацитетом. Млекара ради са 70 одсто капацитета", каже Тодор Валков, директор Беланове у Владичином Хану.

"Ово су савремени услови рада и савремена технологија у односу на оне у којима смо радило у фирмама у којима сам био", каже Драган Живојиновић, технолог у фабрици Беланова.

У Владичином Хану је око 4.000 људи без посла и зарада. Развој општине везан је за опоравак привреде.

"То је за општину Владичин Хан битно и значајно, јер на тај начин добија нова радна места и упошљавање младих људи. На тај начин мења се слика и општина излази из кризе", каже Бранислав Тошић, председник општине Владичин Хан.

"Драго ми је да су порадили на томе да коначно нешто почне и да ради. Одлично што долазе компаније, биће боље за Хан, надамо се да ће бити боље", кажу грађани.

Средства од приватизације општина ће уложити у проширење индустријске зоне. Купљено је 11 и по хектара земље, поставиће нови трафо блок за континуирано електо снабдевање, а наредне године ће почети уређење инфраструктуре.

video...

Коментара: 1


#   Владичин Хан   Горан Младеновић   Влада Републике Србије   председник општине   радна места   Бранислав Тошић   без посла   Беланова доо   Теклас ауто компанија     Небојша Савић     Драган Живојиновић
@Vlada_SR @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-0)

    gorica randjelovic, 30.09.2015.:
    Nadam se da ce biti jedno radno mesti i za mene,bas mi je drago da ce biti toliko uposljenih ljudi jedva cekam da me neko pozove u vezi ovog posla rado cu prihvatiti poziv i dati sve od sebe da taj poso i zadrzim..


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима