Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић: До краја године повећање зарада у здравству - медицинарима уручени уговори о запослењу

Bookmark and Share

20.06.2022. Танјуг, РТС

Председник Александар Вучић поручио је да је здравство један од четири стуба државе, због чега је посебно важно да има све више младих, који желе да мењају Србију и јачају наш здравствени систем и најавио да ће до краја године бити повећања зарада у здравству.

Вучић: До краја године повећање зарада у здравству - медицинарима уручени уговори о запослењу

У оквиру програма Министарства здравља "Запошљавање најбољих дипломаца медицине", још 100 младих лекара, најбољих дипломаца медицинских факултета у Србији и 250 медицинских сестара добило је запослење у здравственим установама широм Србије.

Уручујући и уговоре о запослењу за 100 најбољих дипломаца медицинских факултета и 250 медицинских сестара и техничара, председник Вучић је констатовао да је лепо када захвале Србији, држави, када учини нешто за њих, што је посао и обавеза.

"До сада сте били најбољи у својој генерацији, имали највиши просек оцена, показали да се разликујете, да сте озбиљни, вредни, марљиви, посвећени свом послу. Молим вас да тако наставите, јер ово што је држава учинила, није увек лако", рекао је Вучић.

Указао је да је пре само шест година из Србије одлазило осам пута више лекара, медицинских сестара и техничара, него пре годину дана, и та разлика је, чак и ако се каже да је то делом збого короне, делом због рата у Украјини – свакако огромна, додајући да има и оних који се враћају.

"То све говори да смо урадили једну важну ствар, уредили смо јавне финансије, имамо више новца и да није овог проклетог рата, ситуација би била много боља. Али, и поред тога, до краја године биће повећања не више тако малих плата у здравству", рекао је Вучић.

"Будите посвећени послу" 

Он је навео да му је посебно драго због раста зарада медицинских сестара и техничара, али и лекара, јер ћемо тако највећи део њих моћи да сачувамо.

"А ваша је обавеза да будете одговорни и то показујете на сваком месту. Ово је својеврсно признање за вас, за труд и рад, које сте заслужили, али и додатна обавеза да увек будете одговорни на сваком месту. Молим вас да будете такви, и посвећени послу", поручио је председник Србије.

Указао је да је здравље највеће богатство, а данас сви ми њима поклањамо наше највеће богатство, додајући да је држава значајно уложила у болнице и друге здравствене установе, после много година.

Вучић је поручио да је здравство један од четири стуба државе, и имаће све већи значај.

"Зато је важно да имамо све више младих који желе да, мењајући себе, мењају Србију и наш здравствени систем набоље, који имају енергију, ентузијазам, веру у себе и љубав према послу, да пруже најбоље резултате", поручио је Вучић.

Јачање здравствене мреже 

Захвалио је младим здравственим радницима на досадашњим резултатима, додајући да је увек лепо када покажемо људе који су завршили факултете широм Србије.

"Морамо даље да јачамо здравствену мрежу широм земље, снагу медицинских факултета, да увек буду најбоља база из којих све полази, као и средње медицинске школе, а онда ћемо и ми остали, не са деветком или десетком, али са седмицом или осмицом, моћи да положимо наше испите", рекао је Вучић.

Захвалио је и породицама најбољих дипломаца, а њих позвао да наставе да уче, понављајући речи Шимона Переса, да народи који не буду научили ђаке да од шест сати учења, три сата дневно раде, а раднике да од осам сати рада, два-три дневно уче – неће имати будућност.

"Ако смо могли да будемо земља са укупно највећим кумулативним растом у Европи у последње две године, зашто се у здравству не бисмо померили још и претекли 14-15 земаља Европе? Једну по једну. Да будемо једна од првих 10 у Европи, али не само са скупим здравством, већ са оним које је доступно свима", рекао је Вучић.


#   запошљавање   плате   Александар Вучић   здравство   зарада   здравствени радници
@avucic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима