Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Здравствени радници сутра добијају по 10.000 динара

Bookmark and Share

19.11.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће сутра бити уплаћено по 10.000 динара на име једнократне новчане подршке за запослене у здравству, и да је за те сврхе из буџета издвојено 1,55 милијарди динара, односно око 13 милиона евра.

Илустрација
Илустрација

Синиша Мали је навео да ће сви здравствени радници добити ову једнократну помоћ од државе, саопштило је Министарство финансија.

"Кад то кажем, мислим и на оне који су запослени у самом здравственом систему, војноздравственим установама, здравственим радницима запосленим у Министарству унутрашњих послова као и здравственим радницима који раде у установама социјалне службе чији се рад финансира средствима из буџета. Само у ужем здравственом систему ради 120.000 људи, док их је заједно са запосленима уосталим службама око 130.000", казао је министар.

Синиша Мали је рекао да ће новац добити и немедицинско особље које ради у здравственом систему, јер је и њихова подршка у овој заједничкој борби неупитна – од возача у хитној помоћи, па до чистачица којима је вишеструко увећан обим посла.

Прецизирао да ће новац добити и медицински радници како у ковид тако и у нековид режиму, као и да ту није било дилеме, јер су и они ван ковид система оптерећени због већег броја пацијената које морају да приме јер су им колеге ангажоване на другим пословима.

Министар се овом приликом захвалио медицинарима, нарочито докторима и медицинским сестрама, на пожртвованом односу према својој професији за време епидемије.

"Ми никада нисмо имали до сада овакву здравствену кризу. Уложили сте огромне напоре да здравствени систем функционише у оваквим условима, а када је реч о капацитетима и лечењу, под огромним је притисцима. Ви сте за нас хероји нашег доба. Држава ће учинити све да услови у којима радите буду што бољи и достојни рада у 21. веку", поручио је министар.

Мали је изразио и очекивање да ће ускоро стићи и вакцина против коронавируса и да ће је међу првима примити медицински радници, јер они, каже, треба да буду први заштићени.

Према његовим речима, држава не може да добије ову битку сама и важно је да дође до свести сваког грађанина да од његовог одговорног понашања данас зависи много тога - и здравље његових најмилијих, али и стање здравства и економије, у целини.

Министар Мали је рекао и да је буџет Републике Србије стабилан и да има снаге да издржи ову кризу.

Коментара: 0


#   финансирање   Синиша Мали   здравствени радници   Коронавирус
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима