Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Насиље у породици: Бесплатна прaвна помоћ

Bookmark and Share

04.07.2015. Адвокат Мирјана Милић Дрвеница, Јужна Србија Инфо

Насиље у породици, као и бројни случајеви самоубистава у последње време, указују да велики број грађана није упознат са својим уставним правом на правну помоћ.

Насиље у породици: Бесплатна прaвна помоћ

Наиме, Уставом Србије из 2006. године, прокламовано је право на правну помоћ као једно од основних уставних права и слобода. Уставом је прописано да правну помоћ пружа адвокатура као независна служба, као и службе правне помоћи при јединицама локалне самоуправе.

Међутим, на основу исте одредбе је прописано и да се о бесплатној правној помоћи доноси закон, који до данас у Србији није донет.

У последње две године у припреми је доношење закона о бесплатној правној помоћи, а на сајту министарства правде је објављен нацрт који је припремило ово министарство.
Овим нацртом су у највећој мери игнорисане одредбе члана 67 Устава Србије. Наиме,  Устав прокламује и гарантује свима право на независну правну помоћ. У циљу остварења овог права, Устав препознаје и прописује да правну помоћ пружа адвокатура, као независна и самостална служба и службе које се оснивају при једницама локалне самоуправе. Нагласак је на самосталности и независности онога ко правну помоћ треба да пружи. Само је тада правна помоћ – правна помоћ.

Тачно је да службе правне помоћи при јединицама локалне самоуправе нису независне нити самосталне, али Устав са друге стране препознаје и право на правну помоћ мањег значаја, као што је упућивање грађана на њихова права у неком поступку, подношење једноставних захтева и сл.

Устав дакле даје јасан оквир, али извршна власт предлаже закон који тај оквир тотално пренебрегава.

Удружења грађана, јавни бележници, посредници, органи јавне власти и сви други такозвани пружаоци правне помоћи који су наведени у члану 9 Нацрта закона о бесплатној правној помоћи, нису ни независни ни самостални. Једни су зависни од државе која их именује, док су други зависни од својих финансијера.

Адвокат је зависан само од интереса свога клијента или странке коју саветује. Кодекс обавезује адвоката да интересе клијента стави испред чак и својих личних интереса. Адвокатура у Србији је посебно за време протеста, доказала да је способна и спремна да изнесе терет, који јој је Устав препознавањем њене улоге у друштву наметнуо.

Корисници бесплатне правне помоћи су предлозима који су дати у овом нацрту и дискриминисани у односу на остале кориснике правне помоћи, јер немају право избора ко ће ту правну помоћ да им пружи.

Адвокатура је опасност доношења оваквог закона о бесплатној правној помоћи препознала пре него што је исти донет и посредством адвокатске коморе Србије упутила свој став који се може прочитати на линку: http://www.advokatska-komora.co.rs/beograd/130515/zbpp.pdf

Важно је рећи и да је садржином члана 67 Устава, ово друштво препознало и достигло одређени ниво познавања основног људског права на независну правну помоћ у његовој суштини те да би свако одступање значило одступање од нивоа достигнутих људских права.
За грађане је битно да знају, право на бесплатну правну помоћ имају сви који према свом социјалном статусу нису у могућности да исту плате, а држава је дужна да те тошкове надокнади, како би свим грађаним омогућила исто право на приступ правди.

Адвокатском тарифом је прописана могућност адвоката да пружање правне помоћи наплати по тарифи нижој за 50% када за то постоје оправдани разлози, а кодексом адвокатске етике је прописано да та помоћ може да буде и бесплатна, ако је то потребно и ако адвокат закључи да је у могућности да је пружи.

Међутим, право на бесплатну правну помоћ није дужна да материјално подупире сама адвокатура, мада она то у недостатку прописа о бесплатној правној помоћи у складу са Уставом, чини већ дуги низ година.

Мирјана Милић Дрвеница, адвокат у Београду


#   адвокат   насиље у породици   јавни бележници   Мирјана Милић Дрвеница   правна помоћ   Извршна власт
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима