Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Осигурајте своју безбедност системом видео надзора

rssBookmark and Share

11.07.2013. Vladimir Ciplic

У данашње време, када чини се криминал доживљава праву експанзију, ништа што ће побољшати вашу безбедност се не може сматрати претераним. Криминала има, нажалост свугде, па чак ни наизглед најсигурнија подручја нису безбедна у потпуности.

Осигурајте своју безбедност системом видео надзора

У данашње време, када чини се криминал доживљава праву експанзију, ништа што ће побољшати вашу безбедност се не може сматрати претераним. Криминала има, нажалост свугде, па чак ни наизглед најсигурнија подручја нису безбедна у потпуности. Борба против криминалних радњи са становишта појединца је слична борби против ветрењача. Али, благовремено откривање криминогеног понашања умногоме помаже у препознавању криминалаца, а касније и њиховом гоњењу од стране законом овлашћених служби. Све наведено се најбоље може извести помоћу система видео надзора.

Дефиниција система видео надзора

Под појмом видео надзора се подразумева својеврстан систем сачињен од одређеног броја различитих врста камера, сензора покрета и уређаја за снимање.

Овај систем може бити сачињен од једне или више камера које могу бити и посебно груписане. Камере могу бити повезане на уређај за посматрање, односно монитор и на уређај за снимање видео записа, а све у зависности од потреба простора који желите да обезбедите. У суштини, ово повезивање може да иде преко каблова, али је могуће инсталирати и бежични видео надзор одређеног објекта. Све, наравно зависи од ваших жеља, али и финансијских средстава које сте планирали да уложите у овај систем.

Систем видео надзора се најчешће инсталира у просторије које захтевају повишен степен безбедности, попут рецимо банака, аеродрома, коцкарница и сличним објектима, што не значи да га не треба инсталирати и у сопственом дому. Посебно ако сте раније имали покушај пљачке или саму пљачку. У суштини, чак и најједноставнији систем видео надзора инсталиран у нечијем дому ће умногоме побољшати утисак мира власника некретнине.

Систем видео надзора у односу на стопу криминала

Ако не пре, системи видео надзора су стекли праву експанзију након терористичких напада у јавном превозу у Лондону. Том приликом, баш помоћу сигурносних камера је релативно брзо пронађена особа која је поставила бомбе, што је довело до брзе интервенције полиције и спречавања евентуалних нових напада. Па ако не пре, онда се тада свако могао уверити у корисну страну ових система.

Поред тога што је јасно да је систем видео надзора врло ефикасно средство за откривање починиоца кривичних дела, показао се и као одлична препрека. Јер већина лопова или особа које су намериле да почине неко кривично дело заправо одустане од покушаја ако зна да у неком објекту постоји систем видео надзора.

Систем видео надзора у вашем дому

Систем видео надзора, посебно оне једноставније варијанте је прилично лак за коришћење. У већини случајевима у становима или кућама није потребно инсталирати неки систем који је компликован за коришћење.

У зависности од тога шта желите да обезбедите, односно покријете камерама зависиће и цена система видео надзора. Што се камера тиче, у већини случајева је сасвим довољна резолуција од 1600 x 1200 пиксела, сензори детекције покрета, а ако сматрате да има потребе можете инсталирати и сензоре за детекцију дима. Када је реч о спољним уређајима, ваажно је да изаберете одговарајућу камеру која поседује кућиште са грејачем и, ако има потребе има инфрацрвене диоде. Мада већина њих које су углавном присутне на тржишту већ има угређене у себи ИР диоде.

Такође, ако у дворишту које желите да обезбедите или у самом дому имате неког кућног љубимца, врло је важно да нагласите и то инсталатерима, како би размотрили који сензор за детекцију животиња би требало да убаце у ваш систем жаштите.

Један од важнијих аспеката за одабир одговарајуће камере свакако је и постојеће осветљење. Зато би свакако било боље да се консултујете са особом која ће вам инсталирати систем, који тип камера вам препоручује. Јер, у принципу ако је потребно да камера снима када ви нисте код куће рецимо, односно када је мрак, врло је важно да имамо могућност ноћног режима снимања. У супротном се лако може догодити да на добијеном снимку не видите ама баш ништа.

Уз добар распоред просечан систем видео надзора може да прати до 16 просторија у вашем дому, а да пружа веома јасан и видљив приказ.

Важно је и какав тип уређаја за снимање сте одабрали. Постоје снимачи који могу да снимају активности у реалном времеу, а касније те снимке можете да пребаците на свој рачунар или лаптоп преко коаксијалног кабла или УСБ везе, а постоји могућност да то изведете и бежичним путем.

Систем видео надзора и законске одредбе

Систем видео надзора подлеже законима о приватности. То подразумева да је ваш дом ваша приватна ствар и да самим тим имате праву да га заштитите у складу са својим могућностима. Ако је ваш избор заштите систем видео надзора онда је то ваше право.

Међутим, како се закони врло често мењају можда не би било лоше да ипак потражите савет и мишљење неког адвоката или другог правног лица, како не бисте прекршили неку од многих одредби закона.


#   безбедност   видео надзор   кривично дело   ИП камера
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима