Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

134. рођендан "Школе моде и лепоте" у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 09.05.2017. З.С. Јужна Србија Инфо

"Школа моде и лепте" у Нишу данас је пригодним програмом обележила свој 134. рођендан и Дан школе.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Свечаној приредби одржаној у просторијама школе, присуствовали су ученици, професори, многобројни гости из јавног живота града и родитељи. Уручене су похвалнице ученицима и наставницима који су допринели реномеу школе на многобрјним такмичењима широм земље, као и захвалнце градском руководству и сарадницима из света привреде.

Иначе, прошле године нико од градских челника није се удостојио да увелича прославу ове установе која несебично изнедрује обучене стручне младе људе, без којих наш свакодневни живот у сфери услуга и текстилне индустрије не би био могућ. Али након писања портала Јужна Србија Инфо и "позитвних" медијских критика, овогодишња прослава је премашила број позваних гостију.

Марина Костић (Секретаријат за образовање)

Славиша Михајловић, директор ове једниствене школе у региону, честитао је присутним ученицима и професорима Дан школе, изразио задовољство и захвалио се на доласку првој дами Секретаријата за образовање Марини Костић, представницима "Астер текстила", Срећку Докићу председнику Уније занатлија и предузетника регион Јужна Србија и многобројним другим гостима.

Срећко Докић (Унија занатлија и предузетника регион Јужна Србија)

Он је у свом обраћању пристним гостима, подсетио на велике успехе ученика и професора током предходне године, на многобројним такмичењима и рализацији више пројекта и додао да упрао ова школа јесте најбољи пример комбинације теорије и праксе и изразио наду да ће од следеће године након увођњња дуалног образовања, школа показати сав свој капацитет.

О школи..

Све је почело далеке 1883. године. Група жена, чланица женске организације “Нишка женска подружина” оснива женску раденичку школу за вез и бело рубље.

Улога и задатак те новоосноване школе био је да женску омладину ослободи од оријенталних навика и предрасуда о улози жене у друштву.

Од оснивања до данас, (133 године постојања и рада) преживела је 11 различитих трансформација, спајања, раздвајања, реформи, мењала подручја рада, објекте у којима је радила. Интересантно је да је једино у континуитету образовала текстилне раднике и техничаре и сачувала зграду у улици 7. јули (зграда је под заштитом државе) коју су нишке жене 1904. године купиле добровољним прилозима и поклониле школи. Та зграда је реновирана 2003. године поводом прославе 120 година постојања и рада школе.

Седамдесетих година, школа је реформисана у “Центар за обуку радника у индустрији, занатству и комуналној привреди”.

Од 1991. године школа носи назив Стручна школа „Филип Кљајић“, а 2007. године име школе је промењено и сада носи назив ШКОЛА МОДЕ И ЛЕПОТЕ.

Коментара: 0


#   Ниш   Јужна Србија регион   образовање   Јужна Србија Инфо   Дан школе   рођендан   Унија занатлија   Срећко Докић   Школа моде и лепоте   Славиша Михајловић   Марина Костић   Астер компанија
@juznasrbija @


 


[ Додај коментар ]