Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Аја Софија од данас поново џамија, првој молитви присуствовао и Ердоган

Bookmark and Share

24.07.2020. РТС, РОЈТЕРС, Јужна Србија Инфо

Први пут након 86 година у Аја Софији је одржана прва молитва од њеног преименовања у џамију, а тим поводом се окупио и велики број верника. Молитви присуствовао и турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Фото: NBC
Фото: NBC

Аја Софија је за молитву отворена џума-намазом (великом молитвом у подне), а на плато испред Аја Софије верници су пристизали  од јутарњих сати.

Многи грађани су чекали на 11 контролних пунктова како би им било дозвољено да уђу у простор предвиђен за молитву.

Надлежне службе након дезинфекције пристиглима деле маске и једнократне простирке за молитву.

Осим турског председника, који је учествовао у молитви носећи маску, свечаном отварању џамије присуствовали су и други турски званичници због чега су предузете високе безбедносне мере. 

Међутим, неколико хиљада грађана који нису могли да приђу богомољи опколили су околне улице и кренули да пробијају барикаде.

У оквиру мера уведених на спречавању ширења коронавируса, предвиђено је да се молитва обави у пет зона на отвореном, три за мушкарце и две за жене.

На контролним тачкама надлежне службе контролишу температуру посетилаца и да ли имају маске.

На терену је и 736 здравствених радника распоређних на 17 локација, те неколико десетина амбулатних возила, као и амбулантни хеликоптер.

Аја Софија је као православна црква служила 916 година, до освајања Истанбула, док је статус џамије имала од 1453. до 1934. године, када је добила статус музеја.

Турски суд је 10. јула поништио одлуку некадашње владе те земље којом је 24. новембра 1934. године Аја Софији додијељен статус музеја.

Чином поништења поменуте одлуке, Аја Софији је враћен статус џамије.

Kао једна од најпосјећенијих туристичких дестинација у граду на Босфору, Аја Софија је од 1985. године уврштена на Унескову листу светске културне баштине.

Надлежне службе су протеклих дана уредиле простор унутар, али и на платоима око Аја Софије.

Турске власти су најавиле да ће и даље чувати културно-историјске вредности Аја Софије и то на начин да ће за верске обреде у њој бити надлежна Управа за верске послове Турске, а о рестаурацији, конзервацији и заштити ће бринути Министарство кутуре и туризма те земље.

Туристи ће и даље моћи да посећују Аја Софију бесплатно, а фреске на зидовима ће завесама бити прекриване само за време одржавања молитви.

Коментара: 0


#   црква   Истанбул   Аја Софија   џамија   Византија   Реџеп Тајип Ердоган
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима