Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бака Зага пет деценија продаје своје производе на прокупачкој зеленој пијаци

rssBookmark and Share

Прокупље 13.09.2015.

Продавац са најдужим стажом на прокупачкој зеленој пијаци је Загорка Стевановић (76) из Лукомира.

Бака Зага пет деценија продаје своје производе на прокупачкој зеленој пијаци

Ова бака  готово пет деценија продаје пољопривредне производе, које на свом имању производи са супругом Савом.

– Обрађујући своје имање и продавајући на овој пијаци саградили смо две куће, купили два аута, и што је најважније одшколовали два сина. Данас школујем три унучета – каже Загорка Стевановић и истиче да су породична слога и рад главни услови за напредак.

Породица Стевановић обрађује имање од три хектара. Имање није било толико велико, већ су га Загорка и Сава увећавали, такође радећи пољопривреду и продавајући на пијаци.

– Од пољопривреде може да се добро живи и заради, али треба да се много ради. Ми стари не можемо више а млади неће да раде – закључује Загорка и додаје да она и данас ради све послове као кад је била млада.

Она на свом имању производи готово све врсте поврћа. Тезга јој је увек пуна сезонским поврћем, али и воћем.

– Све што је на мојој тезги произведено је на мом имању. Ја не продајем ништа што сама нисам садила, копала, заливала – хвали се Зага, како је зову њене старе муштерије.

Она је ипак најпознатија по сиру. Има и стар и млад. Прави га дуго година по истој рецептури, а тајну је пренела и на своју снаху, која јој помаже.

– Недељно произведем до 10 килограма сира, јер чувамо само две краве – објашњава наша саговорница.

Она каже да купаца за сир има „бели свет“, али не може толико да произведе.

– Неке муштерије пазаре толико дуго да сам се просто сродила са њима. Неке су ћерке почеле да купују код мене, јер су њихове мајке пазариле моју робу – објашњава ова крепка старица и са поносом каже да је овде на пијаци сви знају, па иако не пазаре код ње, готово са свима поприча.

Хвали се и да одлично зна рачун и да никад не греши кад враћа кусур.     Ова вредна старица воли пијацу, не пропушта ниједну суботу. Највише воли да тргује у касно пролеће, лето и јесен. Тада јој је тезга пуна и лепо заради. Међутим, ни зими не изостаје са пијаце и своје сталне тезге, јер, како каже, поприча са муштеријама и види свет.

Нина ЂорђевићТопличке вести

Коментара: 0


#   Прокупље   пијаца   Лукомир   Загорка Стевановић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима