Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бесплатна подела реновираних сеоских кућа младима у Толичком крају

rssBookmark and Share

Прокупље 26.04.2021. Јужна Србија Инфо

Услед миграције становништва и сталног исељавања углавном младих из брдско планинских села у градове, узимајући у обзир и тенденцију сталног пада наталитета, Топлички округ се суочава са проблемом пустих села или села у којима су остала да живе само старачка домаћинства.

Стара сеоска кућа у Толици
Стара сеоска кућа у Толици

Због тога велика шанса за оживљавање села и повратак младих из градова у села лежи у акцији Владе Србије и Министарство за бригу о селу, током које ће се бесплатно поделити око 150.000 празних кућа широм Србије што је велика шанса за све младе људе заинтересоване да живе и раде на селу.

На овај начин би се остварио и план оживљавања опустелих српских села и покренула пољопривреда у заосталим подручјима.

Подела би могла да почне у наредна три месеца, расписивањем конкурса, а млади би могли да се уселе у куће већ крајем ове 2021. године.

У Србији има око 150.000 празних и 50.000 потпуно напуштених кућа, код којих још увек има проблема око права својине.

Како је објаснио министар за бригу о селу Милан Кркобабић, овај програм засада неће обухватити те куће које имају нерешене имовинско-правне односе и код којих се не знају власници.

Како је навео, за месец дана програм ће се наћи пред Владом Србије, након чега ће бити објављен конкурс за расподелу одређеног броја стамбених објеката са окућницом и пољопривредним имањима. За куће могу да конкуришу млади људи у три категорије, они који већ живе на селу у заједници и желе да се одвоје од породичне задруге, затим стручњаке из области аграра, технологије, медицине, стоматологије чији послови су неопходни за живот на селу и млади који сада живе у граду, а волели би да се опробају као пољопривредници.

Број кућа које ће се понудити на првом конкурсу зависи од новца који ће Влада издвојити за те намене, пошто ће се тим средствима по тржишној вредности откупљивати куће од власника, наследника напуштених пољопривредних имања, које желе да продају и која се налазе на подручју целе Србије.

Услов за добијање куће је да нови власници неће смети да их продају, уступају или издају, нити користе за нешто друго.

Како су истакли из Кркобабићевог тима, велики број младих људи већ је заинтересован за добијање бесплатне куће, а има и оних који су се определили баш за напуштене куће у брдско-планинским и пограничним подручјима какво је подручје Топличког округа.

Куће које се поклањају биће реновиране и спремне за усељење, а како истичу најидеалније би било да те куће добију млади брачни парови који се одвајају од породичног домаћинства и да оне буду у његовој близини, како би могли и даље да раде и на заједничком газдинству и да користе породичну механизацију.

Од 4.700 села у Србији, 1.200 села је већ празно, а према статистици на селу живи више од 250.000 младића и 100.000 девојака до 45 година, тако да им је ово шанса да заснују своја домаћинства.

Шанса ће се пружити младим и храбрим људима који желе да се опробају у пољопривреди и буду савремени повртари, виноградари, воћари, сточари, али да се баве и сеоским туризмом.

Како су истакли у Министарству за пољопривреду, за ову акцију има много заинтересованих људи из различитих професија међу којима има и успешних српских глумаца и спортиста.


#   Прокупље   пољопривреда   Топлички округ   породица   Влада Републике Србије   село   поклон   Милан Кркобабић   сеоска домаћинства   куће   Министар за бригу о селу
@Vlada_SR @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима