Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

И у Топлици могу да се купе сеоске куће са окућницом преко конкурса Министарства за бригу о селу

rssBookmark and Share

Прокупље 09.07.2021. Јужна Србија Инфо

Министарство за бригу о селу на Видовдан, 28. јуна расписало је конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.

И у Топлици могу да се купе сеоске куће са окућницом преко конкурса Министарства за бригу о селу

Смањење миграције из сеоских средина, подстицање младих да се врате на село решавањем стамбеног питања, повећање броја становника у селима, смањење просечне старости становништва, повећање стопе наталитета и побољашање демографске структуре, као и покретање и раст привредних активности на селу, један је од основних циљева доделе ових бесповратних средстава.

-Право да конкуришу за доделу бесповратних средстава за куповину куће са окућницом на сеоском подручју имају млади пољопривредници, брачни парови, ванбрачни партнери и самохрани родитељи, старости до 45 година. Лица која конкуришу не смеју да буду власници ни једне некретнине на територији Србије, изузев пољопривредног земљишта, изјавио је Дејан Тонић, задужен за ресор пољопривреде у Градском већу Прокупља и додао да се кућа са окућницом не сме налазити на градском или приградском већ на сеоском подручју, као и да средства за куповину нису намењена за адаптацију или опремање куће са окућницом,

Према његовим речима, потенцијални купац куће са окућницом сам треба да пронађе кућу на сеоском подручју која испуњава услове конкурса, а максимални износ који се одобрава за куповину је 1.200.000 динара.

Сеоска кућа са окућницом треба да испуњава основне услове за живот и становање, односно да поседује струју, воду, канализацију или септичку јаму и да постоји приступ кући.

Тонић напомиње да потенцијални купац, који је пронашао кућу на сеоском подручју за куповину и која испуњава услове живота и становања из конкурса, прво подноси захтев стручној комисији Града Прокупља која процењује тржишну вредност некретнине, а затим са извештајем стручне комисије о процени вредности куће са окућноицом, и другом пратећом документацијом, конкуришу код Министарства за бригу о селу.

Бесповратна средства ће се додељивати по распореду поднетих пријава, односно до утрошка буџетских средстава намењених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2021. године.

Све информације о овом конкурсу заинтересована лица могу добити од Дејана Тонића, задуженог за пољопривреду у Градском већу Прокупља.


#   Прокупље   Градско веће   Топлички округ   конкурс   Општина Прокупље   сеоска домаћинства   Дејан Тонић   Министар за бригу о селу   Министарство за бригу о селу
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима